Deltidsbrandmännen i Torshälla rasar över nytt löneavtal – kallar till krismöte

Nu jäser missnöjet bland flera av Torshällas deltidsbrandmän över det nya löneavtal som träder i kraft 1 maj.– Det är klart vi är besvikna, vi förlorar mellan 7 och 8 procent av vår lön, säger Patrik Robach.

13 januari 2017 18:46

Deltidsbrandmännen i Torshälla kallar till krismöte i nästa vecka för att diskutera det centrala avtalet, dess konsekvenser och hur de skall gå vidare.

– Helst hade vi sätt en löneökning på mellan 2 och 3 procent, inte en minskning, säger deltidsbrandmannen Monica Liberg, som i likhet med Patrik Robach överväger att säga upp sig.

Båda beskriver jobbet som oerhört givande, men det är förknippat med risker och antalet larm tenderar att öka år efter år.

– Detta med jour var fjärde vecka, där i stort sett hela familjen har jouren tillsammans med mig, det är svårt att försvara i framtiden, säger Patrik Robach.

Dessutom understryker båda detta med riskerna med utryckningar som kan rymma såväl rökdykning som livräddning i vattendrag. För att inte tala om utryckningar på svåra trafikolyckor.

Nu hävdar kommunals fackförbund att ersättningen inte alls minskar. Dagersättningen höjs ju.

– Ja, något lite, nickar Monica. Men ob-ersättningen tas bort helt, semesterersättningen sänks och bilersättningen slopas.

– Slår vi ihop alltsammans så blir det en minskning av lönen.

Monica Liberg och Patrik Robach menar att missnöjet med det nya avtalet inte begränsar sig till Torshälla. De kan peka på att deltidsbrandmännen i Vingåker gick ut och protesterade strax före jul.

I småländska Rydaholm har deltidsbrandmännen kommit fram till samma slutsats - för dagpersonalen förändras kanske inte lönen, men för alla som jobbar med obekväma arbetstider minskar den. I värmländska Filipstad och skånska Bromölla mullrar det också.

Enligt Brandmännens riksförbund (BRF) upplever 70 procent av hela landets deltidsstationer att det är svårt att rekrytera ny personal redan i dag. Det nya avtalet kan i värsta fall göra att det blir än svårare i framtiden.

Monica Liberg och Patrik Robach hoppas att parterna är beredda att gå tillbaka till förhandlingsbordet centralt, men sker inte det hoppas de att man visar en vilja att kompensera det skrala centrala avtalet med ett generösare lokalt.

Så skedde i Lilla Edet strax utanför Göteborg förra månaden. Här förklarade 15 av 17 anställda att de var beredda att tacka för sig och säga upp sig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa