Årby Mode säljer muslimska kläder

Thikra Ridha har startat Årby Mode som bland annat säljer muslimska kläder.

– Många muslimer åker utomlands för att köpa kläder så jag tyckte att det behövdes en affär i Sverige.

21 maj 2014 04:00

Thikra Ridha statade klädbutiken för två månader sedan. Den ligger på andra våningen i Årby centrum.

– Jag startade butiken för att ha ett jobb, säger hon.

– Den ligger lite undangömt, men jag kämpar på. Jag skickar sms till kompisar och säger att de ska berätta för andra. Jag har också gjort reklam.

Thikra Ridha kommer ursprungligen från Irak.

– I mitt land kunde jag inte studera. Jag har inte gått i skola.

Hon kom till Sverige 2006.

– I början var jag lite blyg och visste inte hur jag skulle göra.

Hon har bott flera år i Stockholm och har bland annat jobbat som personlig assistent. Thikra Ridha är nyinflyttad i Eskilstuna.

– Jag kom en gång till Parken Zoo med mina tjejer och sen tänkte jag att jag ville bo i Eskilstuna. Det är ett fint och lugnt ställe. Jag tyckte att Stockholm var lite stort för mig eftersom jag kommer från en liten by i Irak.

Thikra Ridha har fyra döttrar. Den äldsta är nio år och den yngsta ett och ett halvt år. Hon är gift med maken Abbas som har uppmuntrat och stöttat henne i satsningen på att starta eget. I den 58 kvadratmeter stora affären säljer hon bland annat muslimska kläder, till exempel slöjor.

Är det många som handlar i butiken?

– Ja, det har till och med kommit en grupp från Uppsala. Det har kommit kunder från Södertälje, Stockholm och Katrineholm.

Thikra Ridha köper in kläderna från olika ställen i bland annat Turkiet, Kina och Pakistan där hon får bra priser.

– I Turkiet fick jag ett varumärke som jag är ensam om i Sverige för slöjor och abaya.

Abaya är ett traditionellt klädesplagg som täcker hela kroppen utom ansiktet. I sortimentet ingår även bland annat bröllopsklänningar, smink, smycken och underkläder. Man kan även måttbeställa kläder.

Var det svårt att starta företaget?

– Nej, i Sverige finns möjlighet att starta företag och jag fick mycket hjälp. Jag fick starta eget-bidrag från arbetsförmedlingen och jag fick stöd från Almi. Det är inte alls svårt att starta företag i Sverige.

Hur fick du tag i lokalen?

– Jag har sökt mycket på hemsidor. Jag hittade en i Gallerian, men det skulle ta tid. Jag tänkte att jag vill börja jobba nu. Jag hittade den här i Årby.

– Många säger att: 'Åh, i Årby kommer det inte mycket folk. Det är nästan ett dött ställe'. Men jag tänkte att jag kan liva upp i Årby med mina kläder och smycken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe