Eskilstunaföretag tillverkade kunglig minnesmedalj

Svenska Medalj AB i Eskilstuna fick det prestigefyllda uppdraget att tillverka de minnesmedaljer som kungen delade ut till sina gäster i samband med sitt 70-årsfirande.

10 maj 2016 05:00

– Man fick en liten rysning när man såg dem gå med medaljerna på tv. Man har slitit och det har värkt i fingrarna, säger Bengt Qvarnström, fabrikschef på Svenska Medalj AB när tidningen besöker företaget veckan efter festligheterna.

Under vintern har han och kollegorna jobbat hårt med att tillverka ett antal hundra minnesmedaljer som kungen delade ut till några av sina förnämsta gäster och till hovpersonalen i samband med födelsedagsfirandet den 29-30 april.

– Man gör ganska många medaljer, men man ska ju kunna välja ut en slumpmässigt och veta att det är den bästa. Man visste ju att prinsessan Madeleine skulle ha en och att kronprinsessan Victoria skulle ha en, säger Bengt Qvarnström.

Det kungliga jubileumsminnestecknet, som den korrekta benämningen lyder, är en slags personlig hedersgåva som kungen har instiftat med anledning av sin 70-årsdag.

Att det var just Svenska Medalj AB som tillverkat minnestecknen var hemligt innan födelsedagen. Vd Erik Åberg vill fortfarande inte tala om exakt hur många minnestecken som tillverkats och hur mycket företaget fått betalt.

– Allt vad vi gör med hovet när det gäller ekonomi är konfidentiellt, säger han.

Erik Åberg menar att ordern är viktig ur prestigesynpunkt.

– Alla de här kungahusen gör medaljer av olika slag. Det är klart att vi inte skulle säga nej om någon kom och sa att 'vi ser att ni har gjort en väldigt fin medalj. Skulle ni kunna skissa på något åt oss?'

Svenska Medalj fick uppdraget att tillverka minnestecknet i konkurrens med två andra företag. Arbetet med att framställa tecknen tog sin början sent i höstas.

– Vi fick en skiss från Kunglig Majestäts Orden på spegelmonogrammet. Där började vårt arbete med att tolka skissen och till sista få fram den slutliga produkten, säger Erik Åberg.

Verktygsmakaren Stefan Siljemar gjorde en digital förlaga för framtagning av tecknets gjutmodell.

– Det krävs ett väldigt handlag och en väldig konstnärlighet för att kunna använda sig av programmet, säger vd Erik Åberg.

Gjutmodellen sågades sedan ut av fabrikschefen Bengt Qvarnström. Gjutmodellen görs 3-4 procent större på grund av krympning vid gjutning.

– Det här påminner om när man gjorde tennsoldater när man var liten, säger Bengt Qvarnström.

Med hjälp av en gummiform tillverkas en vaxmodell. Därefter tillverkas en gipsform genom att ett 20-tal vaxmodeller sätts in i en form som fylls med gips. Vaxet smälts och gipsformen kan sedan fyllas med silver. Gipset krossas och minnestecknen slipas och putsas. Gjutskägg sågas bort.

– Jag har tittat på kvaliteten. Inget tecken får vara sämre än det andra. Alla har samma kvalitet. Det har varit det viktigaste. Sedan tycker jag att det har varit roligt, säger Bengt Qvarnström.

Banden är handsydda av Anna Nilsson på Svenska Medalj. Damerna har en rosett och herrarna ett rakt band.

Varje tecken har tillverkats i två exemplar. Det ena är lite större och det andra är en miniatyr. Svenska Medalj AB levererade medaljerna två veckor innan kungens födelsedag.

Företaget tillverkar flera av kungens medaljer, bland annat de förtjänstmedaljer som två gånger per år delas ut till personer som har gjort sig förtjänta.

– Vår verksamhet är allt från enkla produkter som ett enkelt pin till det absolut mest avancerade som finns på marknaden, säger Erik Åberg.

Svenska Medalj fick ta över Myntverkets produktion 2011. Det innebär att företaget tillverkar ett flertal av de stora officiella medaljerna i Sverige, bland annat Nobelmedaljerna och Uppsala universitets medaljer.

Svenska Medalj har 15 anställda. Omsättningen uppgick förra året till 12 miljoner kronor. Resultatet blev en vinst på cirka en miljon kronor före skatt.

– Vi är glada om vi blir kunglig hovleverantör, säger Erik Åberg.

Produktionen är belagd till 100 procent. Företaget vill även slå sig in på konsumentmarknaden.

– Vi har tagit fram en kollektion av manschettknappar och armband som heter 925 Stockholm. Nu har vi skaffat en agent som har de exklusivaste butikerna i Sverige, Norge och Danmark.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe