Nazar Hashem har lyckats med sitt bilföretag

Nazar Hashem från Syrien har byggt upp företaget Fenix Bilar AB som i dag har 7 anställda.– Varje månad blir det lite större och större, säger han.

28 december 2016 04:05

Nazar Hashem kom till Sverige från Irak 2006. Efter ett års studier i svenska på SFI startade han företaget Fenix Bilar AB.

– Jag startade företaget direkt när jag började kunna prata svenska. Jag började från noll, säger han.

Det föll sig naturligt att starta en bilfirma eftersom han i hemlandet Irak under många år drivit ett företag som sysslade med bilförsäljning, reparationer och reservdelar.

Fenix Bilar låg från början på Zetterbergsgatan. I början bestod verksamheten av reparationer. Försäljningen uppgick till några enstaka bilar.

2009 flyttade Nazar Hashem företaget till Åkersberga. Efter ett år flyttade han tillbaka företaget till Eskilstuna. Den nya adressen blev Hejargatan 16 där företaget ligger än i dag.

2011 började företaget även med billackering. Utbudet har sedan kompletterats med bilvård.

Företaget har i dag 7 anställda. Enligt Nazar Hashem uppgick omsättningen förra året till 6-7 miljoner kronor och vinsten till drygt 300 000 kronor.

När Eskilstuna-Kuriren besöker Fenix Bilar strax före jul har företaget 88 bilar ute på annons och fler än 30 bilar som håller på att förberedas för försäljning.

Företaget säljer begagnade bilar av alla märken. Företaget har börjat importera bilar från USA. Nazar Hashem har registrerat Fenix Bilar även i Florida för att kunna köpa bilar på auktion i USA.

Han berättar att han bland annat har importerat Dodge Ram, Dodge Charger, Dodge Challenger och Ford Mustang. Bilarna registreras och besiktas. För närvarande tar han in cirka två bilar i månaden från USA.

– Förra året hämtade jag 30 bilar. De blev sålda direkt när jag satte dem på Blocket.

Nazar Hashem funderar på att köpa lokalerna på Hejargatan som han i dag hyr. Han konstaterar att försäljningen av standardbilar har gått ner det senaste året. En orsak är den hårda konkurrensen.

– Just nu är det mer än 50 bilfirmor här i Eskilstuna, säger Nazar Hashem.

Han menar att det förekommer mycket svartarbete i branschen. Det gör honom irriterad. Han har tagit kontakt med både polisen och Skatteverket och bett dem att ingripa.

– Jag betalar skatt och hyra. Jag har sex anställda här. De sa 'tyvärr, vi kan inte göra någonting'. Vem kan göra någonting?

Han påpekar att när man köper en bil av en seriös bilfirma så är den ofta lite dyrare, bland annat på grund av att det ingår garanti.

– Det är därför jag har en verkstad med bilmekaniker här. Om det händer någonting kan jag fixa det.

Nazar Hashem planerar att fokusera på försäljning av USA-bilar. Han upplever att efterfrågan är stor på USA-bilar. När han till exempel annonserade ut en Chevrolet van, årsmodell -93, för 79 000 kronor ringde 100 intresserade kunder.

– Det finns många som vill beställa amerikanska bilar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa