Smartfront förbättrar miljön

Byggjättarna står på kö för att få ta del av Eskilstunauppfinningen Smartfront som kapar uppvärmningskostnader, förbättrar luften och tar bort radon i hus.

2 december 2015 07:00

– Hur tusan skall vi kunna lösa problemen med energisparkraven 2020 utan drastiska åtgärder?

Det var den första tanken Didrik Aurenius fick när han såg regeringen och EU:s krav på energibesparingar i flerbostadshus.

– Tankarna etsades fast i mitt huvud, säger Didrik Aurenius, som arbetat med ventilation i hela sitt vuxna liv.

Tankearbetet ledde till en helt ny lösning som bland annat inbegriper en smart FTX-ventilation. Genom att isolera fasaden, byta fönster, isolera vinden och installera ett FTX-luftåtervinningsaggregat, ger systemet en energibesparing på upp till 85 procent.

Besparingen sker genom att luft återvinns i FTX-aggregatet och tilluftskanaler dras på utsidan av fasaden samt att tilluft tillförs under befintliga radiatorer. Lösningen är optimal för hus som inte har dragna tilluftkanaler invändigt. Systemet monteras utan störningar för boende.

Didrik Aurenius kontaktade Niklas Karlsson på Eskilstunaföretaget Front som bland annat utför fasadrenoveringar i Mellansverige. Niklas Karlsson tog till sig idén och Front började marknadsföra systemet som gavs namnet Smartfront. Lösningen är patenterad av Didrik Aurenius.

Front AB har nu genomfört ett projekt hos Einar Mattsson i Stockholm och ett projekt hos Kommunfastigheter i Eskilstuna. De uppmätta resultaten visar energibesparingar på 65 procent.

Systemet har väckt uppmärksamhet i byggbranschen och inneburit att Smartfront uppvaktats av flera branschledande leverantörer. Flera samarbeten har inletts.

Stefan Forsberg, med ett förflutet som bland annat kommunikations- och marknadschef på AB Karl Hedin, har utsetts till projektledare för lanseringen.

– Vi sitter nu och räknar för fullt på ett antal projekt och når besparingar och värden som normalt bara nås i lågenergi och passivhus. Vi har ett patent och ett enormt behov som vi kan tillfredsställa och är säkra på att det vi ger slutförbrukarna i ett hållbart hus också betalar sig i en miljö och natur som våra barn kan trivas i, säger han.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe