Livgardets trumkår anför Kentparaden

Livgardets trumkår står för trumvirvlarna och fansen för sången när Kentparaden drar igenom Stockholm på den yttersta dagen. Sorgemarschen avgår från Medborgarplatsen lördagen den 17 december.

5 december 2016 19:53

Idén att på något sätt hylla Kent inför bandets allra sista spelning växte fram vid ett köksbord i Sjuntorp utanför Trollhättan.

– Jag och min dotter satt och åt frukost helt tomma i själen efter beskedet om att Kent ska sluta, minns Susanne Uhlin, hängivet Kentfans sedan 2002 med 16 Kentkonserter i ryggen.

– Den 17:e och sista blir lördagen den 17 december på Tele 2 Arena.

Tillsammans begrundade Susanne och hennes dotter hur detta dystra faktum på bästa sätt kunde högtidlighållas. Att de åtminstone borde ha finkläder på sig var de ense om. Det handlade ju faktiskt om en sorts begravning. En dresskod vore på sin plats, funderade de. Alla fans kunde till exempel anmodas att klä sig på ett visst sätt, som under Kents vita konsert på Stockholms stadion 2003.

Susanne Uhlin är medlem i en Kentgrupp på Faceboook men drog sig först för att lägga ut förslaget om en Kenthyllning av något slag den 17:e.

– Jag vågade inte riktigt, tänkte att folk skulle vara kritiska och tycka att det var lite larvigt.

Så fel hon hade. Gensvaret blev mycket stort och någon i Kengruppen kom med idén att hålla en parad inspirerad av Kents egen video, den de lade ut för att berätta att de skulle sluta. Snabbt som ögat startades en planeringsgrupp där Susanne Uhlin blev projektledare. Sedan dess har Kentfans bosatta över hela Sverige jobbat på att få arrangemanget att gå i lås.

– Vi har aldrig träffats, utan skött allting på distans. Först och främst behövde vi ett polistillstånd. Det såg jag till att söka. Sedan har vi en medlem i gruppen som spelar i Livgardets trumkår som fick sina medspelare att lova för att stå för musiken.

Eller iallafall för trummandet. Sången får deltagarna svara för själva. Särskilda allsångsledare är avdelade för få i gång Kent-trallandet. För självklart kommer enbart Kents egna låtar att stå på repertoaren när tåget rinner iväg från Medborgarplatsen på Södermalm och ut mot arenan.

– Vi ska ses vid 13.30 och börjar marschera klockan 14.

Hur många som kommer att delta i tåget har arrangörerna inget grepp på.

– Vi hade en omröstning på Facebook och ungefär 1 500 sa att de var intresserade av att gå med. Det är lika många som hade föranmält sig till tåget genom Eskilstuna inför förhandslyssningen på Lokomotivet. Då kom det 2000 personer trots att det var en vanlig onsdagskväll. Med tanke på att den här konserten är en lördag och att det går in 40 00 på arenan så vet vi inte alls hur långt tåget kan bli...

Susanne Uhlin åker upp till Stockholm redan till fredagen innan sista konserten för att finslipa inför paraden.

– Vi är väldigt stolta och nöjda med att vi lyckats fjäska till oss ett gäng handflaggor designade av Thomas Ökvist som gjort mycket av Kents design till skivomslag och annat. Det blir ett fint minne att ta med hem till Kentsamlingen för dem som deltar.

Någon budget har gruppen inte haft att röra sig med, kostnaden för polistillståndet har de själva betalat och Livgardets trumkår slår sina virvlar helt frivilligt och gratis denna ödesmättade lördag.

Susanne Uhlin själv kommer troligtvis inte att kunna gå med i tåget. En nervskada sätter p för paraderandet, så hon får förmodligen nöja sig med att arrangera och därefter njuta av konserten.

– Jag är förstås jätteledsen över det, säger Susanne Uhlin som beskriver sig själv som "ett jättegammalt, troget Kentfans som bor i ett hus i skogen tillsammans med sin familj och en massa höns och getter".

Nåja, med sina 45 år fyllda är hon faktiskt ett år yngre än tre av fyra Kentare, bara Markus Mustonen född 1973, är yngre. Tillsammans med sin 22-åriga dotter Evelina och sin "Kentmate" Camilla har Susanne Uhlin redan varit på fyra av Kents avskedskonserter under hösten.

– Alla har hittills varit helt fantastiska. Så fina och så varma. Ett underbart tack och adjö till oss fans. Paraden blir vårt sista tack till Kent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!