Billigaste maten – vi jämför varje vecka!

Chefredaktör Eva Burman
Chefredaktör Eva Burman

Varje tisdag presenterar vi veckans billigaste basvaror från de stora matbutikerna.

Krönika 28 mars 2023 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att få pengarna att räcka till är något de flesta kämpar med i dag, när både inflation och lågkonjunktur gör allt dyrare. El, drivmedel, hyror, skenar. Men också matpriserna som ökat med 20 procent i januari i år jämfört med samma period året innan. Och mat går som bekant inte att vara utan. Enligt konjunkturinstitutet beräknas en barnfamilj få en matkasse som är 1640 kronor dyrare per månad i år. En helt galen höjning och betydligt högre än grannländerna i Norden. En viktig förklaring kan vara att det svenska kronan är svag mot andra valutor.

Men det finns farhågor om att det inte bara är lågkonjunktur och inflation som ligger bakom prishöjningarna. Detta fick finansministern Elisabeth Svantesson att kalla till möte. Hon meddelade parterna att fortsatta prisuppgångar inte kommer passera obemärkt. Konkurrensverket ska även att granska om matjättarna passat på att tjäna en extra hacka.

Men oavsett vad så är de höga matpriserna ett faktum. För många familjer innebär detta att privatekonomin inte längre går ihop. Vi köper därför mindre mat, men vi ger också avkall på kvaliteten. Många kunder har redan sagt hejdå till ekologiska varor eller kvalitet i övrigt. Istället är det enbart pris. Kötthalt, ursprungsland eller besprutade grönsaker och frukt spelar ingen roll längre. 

Och vi vill givetvis också dra vårt strå till stacken. Varje vecka med start i dag kommer vi att presentera veckans billigaste matkasse. Vi jämför 10 varor som de flesta handlar, för att se var du kan hitta den billigaste köttfärsen, mjölken eller falukorven. Vi kommer även att kora veckans billigaste butik och förhoppningen är att vi kan bidra till att göra ditt liv lite enklare och din matkasse mindre dyr. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa