Anti-Woke är bara vanlig moralpanik

Eva Burman om hur kulturkriget och jakten på Woke hotar demokratin. Men egentligen är det bara moralpanik hos högerkonservativa snöflingor.

Eva Burman, chefredaktör

Eva Burman, chefredaktör

Foto: Mikael Andersson

Krönika2023-03-25 06:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En demokrati mäts i hur väl den kan värna de mest utsatta. Och liberala demokratier, som Sverige, har gjort just det. Byggt skyddsnät för de alla svagaste. Individens rätt och likhet inför laget har varit självklart i 100 år, och vårt samhällssystem och byråkrati har upprätthållit denna rättighet. 

Men ser man tillbaka i historien, eller vänder blicken utåt, så är det minoriteternas rättigheter man nu angriper. 

I USA pågår en jakt på det man kallar Woke, överdriven politisk korrekthet. Den kristna extremhögern tar allt större steg mot att skapa en totalitär stat. Ända sedan Högsta domstolens beslut att häva lagen Roe vs Wade, som säkrat rätten till abort i USA, har stat efter stat ratificerat lagen. Kvinnor i de flesta stater i USA får inte längre göra laglig abort. 

Men det var bara början. 

Förra året togs ytterligare steg. I Florida får lärare inte längre prata om HBTQ-frågor i lågstadiet. Barnen ska skyddas från "gaypropaganda". Lärare eller arbetsgivare får inte heller prata om rasism. Det kan kränka den individuella friheten (att vara rasist). Florida har även infört censur av böcker som handlar om sex eller homosexualitet. Lärare måste gömma böcker som inte är "godkända". Nu föreslås skolflickor förbjudas prata om mens. Inför årets mellanårsval är det transpersoners tur, deras rättigheter ska inskränkas. Frontfiguren bakom ideologin är Floridas gunvenör Ron Desantis. Han spås bli republikanernas nästa presidentkandidat och kanske också USA:s president. 

Det är som en levande mardröm, som om scenariot i Handmaids Tale blivit verklighet. Den dystopiska serien, som bygger på Margret Atwoods bok, handlar om ett framtida USA där den kristna extremhögern tagit makten efter ett inbördeskrig. I den nya världen har kvinnor decimeras till följsamma tjänare utan rättigheter och där homosexuella avrättas. I Atwoods bok tvingas kvinnliga slavar, handmaids, föda barn åt de rika då barnlösheten brett ut sig på grund av föroreningar.

Extremt? Ja visst. Men boken, som skrevs 1985, har många referenser till vad som sker idag i USA. Vi är givetvis inte där - än. Men den frihet vi vant oss vid, i våra liberala demokratier, är på nedgång i hela världen, så också i Sverige. Kulturkriget och värdekonservatismen genomsyrar debatten även här. Woke, snöflingor och socialliberala idéer ska krossas. 

Men jag undrar, är inte de egentliga snöflingorna dem som får moralpanik när transor läser sagor?