Häng med oss inför valet – testa gratis i två månader

Låt oss göra dig medveten inför valet den 11 september. Följ med i vår valbevakning. Vi bjuder dig på intervjuer med gruppledare, livechattar, livesända paneler och valkompasser. Och vi bjuder nya läsare på gratis provläsning i två månader.

Chefredaktör Eva Burman.

Chefredaktör Eva Burman.

Foto: Mikael Andersson

Krönika2022-08-27 05:07
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 11 september är det val i Sverige och 8 miljoner människor har möjlighet att lägga sin röst i valurnan. Och det finns en rad viktiga frågor som kommer avgöra vilket styre landet kommer ha nästkommande fyra år. Sjukvård, lag och ordning, skola/utbildning, integration, försvaret, energipolitik och miljö. Men för att du ska ha möjlighet att fatta ett välavvägt beslut behöver du vara påläst.

Och vi ska göra vad vi kan för att du ska vara just det. Därför kommer vi leverera mängder med artiklar de närmaste veckorna för att ta pulsen på våra politiker – åt dig. 

Inför valet har vi granskat öppenheten i kommunerna, en fråga som är helt avgörande för demokratin. Vi har även granskat uppstickarpartiet Nyans. Dessutom har vi publicerat en valkompass som ska göra ditt lokala val lite enklare. Vi har även frågat er i en enkät vilka frågor ni tycker är viktigast. Men det är inte det enda. 

På måndag drar vi igång våra livechattar där du kan ställa dina frågor direkt till dina folkvalda lokala politiker. De som svarar är representanter för majoriteten och oppositionen i respektive kommun och regionen. Så vad vill du ha svar på? Maila in dina frågor direkt till redaktionen. Vi ska även livesända paneldiskussioner med de största partierna i varje kommun i Sörmland, liksom med regionen samt med ungdomsförbunden.

Dessutom djupdyker vi i vad partierna i just din kommun vill göra om de vinner majoritet där du bor. 

Känner du dig fortfarande villrådig efter det så kommer du veckan innan valet att kunna ta del av vår genomgång av alla partiers viktigaste vallöften. I den ska du få svaret på vem som vinner på deras politik. Men också vem som förlorar. Och hur partiet avser finansiera sina satsningar, och spara in på.

För politik handlar i grunden om prioriteringar. Och beroende på ideologi är det alltid någon som får mer, och andra får mindre. Men vilka de senare är får vi sällan svar på. Men det är just därför vi finns, för att ge dig dem.

Och för dig som är ny läsare öppnar vi sajten så du kan hänga med. Du får testa att läsa oss under två månader. Det enda du behöver göra är att registrera dig här.