Besöken till de statliga museerna fördubblades förra året efter att regeringen infört fri entré till 17 statliga museer. För att finansiera reformen sköt regeringen till 80 miljoner kronor, värt att nämnas är att majoriteten av gratismuseerna ligger i Stockholm.
På gårdagens kultur- och nöjessidor kunde vi berätta hur den nya filmpolitiken som trädde i kraft 1 januari slår mot landets biografer. Inte oväntat är det de små orterna som får ta smällen när biomomsen höjs från 6 till 25 procent. Stora biografägare som exempelvis Svenska bio, som förser Nyköpings fina biograf Biostaden med film, tar kostnadshöjningen själv. Medan Gnestaborna kan räkna med höjda biopriser både i år och ännu mer nästa år.
Frågan om vem som ska betala för att folk ska kunna ta del av kultur är ständigt aktuell. I Nyköping byggs just nu ett nytt länsmuseum. Trots att museet inte invigs förrän i slutet av 2018 har prislappen redan justerats flera gånger, och förväntas nu landa på 389,6 skattefinansierade miljoner kronor. Till det kommer driftskostnader på cirka 30 miljoner kronor om året.
Men för att ett museum över huvud taget ska bli intressant, krävs mer än nya lokaler och permanentutställningar av gamla föremål. Ett levande museum måste hänga med i samtiden och erbjuda intressanta separatutställningar – flera gånger om året. Sörmlands länsmuseum vilar på de tre benen; historia, konst och slöjd. Att få hit spännande utställningar som förenar Sörmlands museums uppdrag och samtidigt är publikfriande, kommer bli både kostsamt och snudd på omöjligt som kalkylen ser ut i dag. Lokala eldsjälar kan knappast tävla mot regeringens subventioner av storstadskultur, inte heller ska skattebetalarna i småstäderna stå för innehållet av utställningarna. Därför är det nu upp till lokala politiker och företrädare att slåss för den regionala kulturen.
KULTUR- OCH NÖJESREDAKTÖR
0155-767 25