Rita en teckning för freden - och yttrandefriheten

Eva Burman skriver om hur barnteckningar ger Putin stora skälvan och hur familjer attackeras. Yttrandefriheten ÄR en garant för demokratin och det är händelser som den här som vi måste uppmärksamma.

Chefredaktör Eva Burman

Chefredaktör Eva Burman

Foto: Mikael Andersson

Krönika2023-04-01 05:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Din telefon ringer med ilska signaler. Du svarar och hör ditt barns röst. Den är fylld av panik när du får höra om teckningslektionen och bilden föreställande bomber och hur orden "Jag är emot kriget" fått rektorn att gå i taket. Skolan har larmat polisen och Säpo är på plats. Ditt barn har precis blivit förhörd och nu vill dom ha tag i dig. För att gripa dig. 

Helt absurt va?

Inte alls.

Precis det sker Ryssland. BBC rapporterade om 13-åriga Masja som blev förhörd av säkerhetspolisen FSB för en teckning med ovan motiv. Hon sattes på barnhem samtidigt som hennes pappa häktades, då han förutom att vara en dålig pappa, även haft Putinkarikatyrer på sin telefon. För i Ryssland är inte i krig och att uttala sig kritiskt mot Kreml gör man inte ostraffat. Pappan Aleksej Moskalev anklagas nu för att ha "misskrediterat armén" och riskerar fängelse. Dottern är på ett rehabiliteringsläger för att skolas om.

Att man använder barn i egna syften är inget nytt. Ryssland har redan fört bort nära 20 000 barn från Ukraina, där flera satts i samma typ av omskolningsläger som Masja. Där får dom lära sig om Rysslands storhet och att Ukraina inte är ett eget land och att det styrs av terrorister och narkomaner.

Ryssland begränsar effektivt yttrandefriheten för att passivisera motståndet i sitt eget land. Med hårda motåtgärder minimeras alla försök till opposition. Effektivt. 

Och vedervärdigt.

Att tänka sig något liknande i Sverige går inte. Våra svenska grundlagar, där tryckfrihet, yttrandefrihet och offentlighetsprincipen är garanterna för vår demokrati, finns förhoppningsvis ett inbyggt försvar när krafter vill angripa den.

För att stå upp för yttrandefriheten tänkte vi därför be alla barn (och vuxna) i vårt spridningsområde att rita teckningar på temat krig, fred, trygghet eller kärlek. Rita och skicka in den till oss på mail senast på onsdag. Ta en liggande närbild på teckningen, eller scanna in den. Maila till: redaktionen@ekuriren.se 

Vi publicerar alla teckningar digitalt och gör ett urval i papperstidningen i påsk.