Korven som gått varvet runt

Ni har väl hört det där om att det är med mode som med en analog klocka? Om det står stilla tillräckligt länge så visar det rätt igen.

Gunilla Karlsson 16:9

Gunilla Karlsson 16:9

Foto:

Krönika2016-02-03 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromdagen trillade det in ett pressmeddelande som får mig att undra om det inte är samma sak med livsmedelsindustrin och våra matvanor.

Det kom från ett av våra stora drivmedelsbolag. Numera är det ju inte bara bilen som tankas på deras stationer, snabbmaten har blivit den riktigt lönsamma delen i ruljangsen.

Pressmeddelandet från den här kedjan kungjorde med stolthet att man är först i landet att sälja korv med lägre kötthalt. Jo, ni läste rätt. Korvinnovationen innehåller bara till hälften kött, resten är morötter och chiafrön – de där svindyra små fröna som plötsligt tycks ha blivit en basvara i svenska skafferier

Här har charkuterierna tävlat i åratal om vilken korv som innehåller mest kött, men nu har man alltså gått varvet runt och gör istället stor affär av denna lågköttvariant som en klimatsmart framtidsprodukt.

Och vi har fått en ny möjlighet att döva samvetet när vi tankar bilen. För även om vi fortsätter köra fossilt så minskar vårt ekologiska fotavtryck. Tack vare korven vi tuggar i oss.