2021 var ett skitår, gör 2022 bättre – vaccinera dig!

Chefredaktör Eva Burman om vaccinvägrarna och människans inneboende rädsla.

Eva Burman, chefredaktör

Eva Burman, chefredaktör

Foto: Mikael Andersson/Arkivbild

Krönika2021-12-30 13:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu står 2022 för dörren och det är dags att summera ett gånget år. Och precis som 2020 så har 2021 i många stycken varit ett rent skitår för de flesta. Pandemi, restriktioner och en demokratin som sakta men säkert urholkas i flera av världens ledande länder är några saker jag tänker på.

Året inleddes den 6 januari med stormningen av Kapitolium i USA, som brukar kallas världens främsta demokrati. Utvecklingen där har gjort att USA halkat ner till plats 25 i rankningen av demokratier i världen år 2020. Efter stormningen har landet halkat ännu längre ner.

Men finns det verkligen inget att glädjas åt?

Så klart det finns. Allt i världen blir inte sämre, värre eller eländigare. Det finns faktiskt mycket som blivit bättre. En litet test på Gapminder, den ideella stiftelsen som familjen Rosling startade, kan vara en bra påminnelse om att allt inte är nattsvart.

70 procent av världens länder har fungerande lagstiftning mot sexuella trakasserier på arbetsplatser. Antalet självmordsfall har minskat med 25 procent de senaste 20 åren. Och bara 9 procent av jordens befolkning bor i låginkomstländer i dag, vilket betyder att genomsnittsinkomsterna ökat betydligt. 1990 levde 58 procent i länder med låg snittinkomst.

Men att det ser bra ut på vissa håll, betyder ingalunda att vi kan luta oss tillbaka. Det som tyvärr tycks vara en konsekvens av pandemin är att förtroendet för stater, myndigheter och etablerad kunskap minskat. Det ser vi inte minst i våra egna sociala medieflöden. Det har blivit värre igen. Delar vi artiklar som handlar om vaccin, pandemi, miljö eller brott svämmar trådarna över av konspirationer och hat. Detta i så hög grad att vi fått sluta dela vissa artiklar. Insändarskribenter bombarderar oss med hittepåteorier, inte sällan med referenser till Youtube eller obskyra bloggar.

Och det finns en naturlig förklaring till detta beteende. Så reagerar vi människor i kris. Vi vill hitta mönster, en syndabock eller en konspiration när elände drabbar oss. Enligt forskning så finns det gemensamma nämnare till varför vi tror på konspirationsteorier. Låg utbildning, låg mediekonsumtion, lågt förtroende för myndigheter och demokratin samt bland personer med konservativa preferenser.

Det är givetvis mycket problematiskt att det fortfarande finns många som inte vaccinerat sig då det drabbar oss alla. Vill vi att 2022 ska bli något bättre än 2021 måste vi göra saker annorlunda. Vi kan inte låta rädsla hindra oss från att tänka förnuftigt. Vi kan bättre än så här, om vi inte vill upprepa historien på grund av okunskap. Förr brände vi häxor. Nu vägrar vi vaccin.