Målningen föreställer ett kvinnligt könsorgan, och nu har ledande politiker och tjänstemän i Nyköping bestämt att verket ska målas över.
Eleverna hade önskat en graffitimålning i den nya skolan, och kommunen kontaktade då konstnären Carolina Falkholt och gav henne uppdraget.
Hon fick 40 000 kronor, fria händer och tolv kvadratmeter betongvägg. Målningen, med sina varma röda färger och organiska former, täcker varje kvadratcentimeter av den. I målningens centrum ser den som vill en snippa, omgiven av ett par kurviga kvinnoben.
När innehållet i målningen blev känt i slutet av förra veckan var kommunen snabb att agera. I Södermanlands Nyheter kan man läsa om hur Eva Josephson, konst- och utställningsansvarig på Nyköpings kommun, beordrats att reklamera konstverket. "Vi tycker att din målning är fin och har vackra färger men vi är inte nöjda med motivet. Är det möjligt för dig att komma tillbaka hit och måla om det till något mer subtilt?", skrev hon i ett mejl till konstnären.
Carolina Falkholt ville så klart inte ändra i sin målning, och då fattade barn- och ungdomsnämndens ordförande, Cajsa Widqvist (S) och divisionschefen Krister Petterson beslutet om att den ska målas över.
Sedan dess har en debattvåg sköljt över Nyköping. Men kanske inte på det sätt som Nyköpings kommun förutsåg. De allra flesta försvarar nämligen snippamålningen.
Flera debattörer och konstnären själv drar en parallell till kassiska skulpturtraditionen att avbilda manliga könsorgan. Som ett exempel nämner man en staty föreställande Prometheus som står på Nicolaiskolans skolgård, vars könsorgan dinglar mellan titanen Prometheus muskulösa bronsben. Kommunens agerande är ett bevis för att kvinnans könsorgan fortfarande är belagt med skam och skuld och ska skylas över, medan mannens självklart kan skildras, menar man.
Det ligger mycket i det, och Carolina Falkholt, som med sin konst vill protestera mot patriarkala strukturer, har lyckats skapa nyttig uppmärksamhet i den frågan.
Men trots att Nyköpings kommun betett sig klumpigt från dag ett i detta konstprojekt när man inte tog reda på vilken typ av konst Carolina Falkholt sysslar med, eller, som brukligt är, först beställde ett skissförslag, är det inte självklart att det är bra med en gigantisk snippamålning på en vägg i en högstadieskola. Med detta menar jag inte att målningen är anstötlig på något sätt, tvärt om, den är både vacker, viktig och rolig.
Men är det någon som har frågat skolans elever? De kanske varken vill ha snippor eller snoppar uppkörda i ansiktet på sig i sin arbetsmiljö? Kan det vara så att vi vuxenvärlden för en abstrakt debatt om kvinnokroppars gestaltning, högt över huvudet på de 13-15-åringar som detta främst berör.
I så fall är det inte första gången.