Vad tycker du om oss? Svara på vår läsarundersökning

Chefredaktör Eva Burman om årets läsarundersökning och varför den är viktig för oss och för dig.

Krönika 28 november 2020 06:37
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så var det alltså dags igen. För 10:e året gör vi nu en läsarundersökning - vi vill veta vad du tycker om oss, vad du vill läsa, vad du inte vill läsa och hur våra tidningar, sajter och appar fungerar.

Och det är viktigt för oss att just du svarar. Vi vill utvecklas tillsammans med dig som läsare, för utan våra prenumeranter är vi just ingenting. 

Förra året svarade nästan 9000 personer, året innan var det 11 000 som tog sig tiden att ge oss input, för att vi ska kunna blir bättre. Vi hoppas att årets undersökning ska få lika många svar.

Men vad är det vi vill veta då?

Vi ställer frågor om varför du prenumererar, eller kanske varför du inte gör det? Även dessa åsikter är ovärderliga för oss. Vi vill även veta om tekniken fungerar som den ska eller om papperstidningen är som förväntat. Men kanske viktigast av allt är de frågor vi ställer om innehållet - journalistiken. Vi vill veta vad du läser mer eller mindre av. Men också vad du vill läsa mer eller mindre av. Det är oerhört viktigt i en tid då vi måste effektivisera och även blir färre på redaktionen, vi vill säkerställa att vi gör den typen av journalistik de allra flesta vill ha. Vi vill alltid vara så relevanta för er läsare som vi bara kan. 

Och varje år bjuder på nya överraskningar. Vi kan också se att läsarintresset i ganska stor utsträckning följer den allmänna opinionen. För några år sedan var integration och kriminalitet viktiga läsarämnen. På senare år har sjukvård, lokal politik och miljö seglat upp som ämnen med ökad läsning. Och det man läser mest och vill ha mer av är ofta sjukvård, lokal politik, länet/regionen, trafik och bostad. Men även insändare. Och överraskande nog skiljer sig inte de heldigitala läsarnas preferenser sig från dem som bara läser papperstidningen. Vilket är bra för oss, som inte har oändliga resurser, men också för dig som läsare då vi kan fokusera på rätt innehåll.

Allt detta tar vi till oss och svaren på frågorna analyseras. Vi stämmer även av detta med den digitala läsningen i realtid. Behöver vi, lägger vi sedan mer reporterkraft och skriver fler artiklar om just de sakerna de flesta vill att vi ska göra mer av. 

Det är också därför det är så viktigt med så många svar som möjligt. Så ta chansen - påverka tidningen du också.

Läsarundersökningen är digital. Vi kommer att maila ut en länk till dig under nästa vecka som du ska klicka på och sedan besvara. Dina svar är givetvis anonyma och det tar inte många minuter att ta sig igenom undersökningen. Det vi kan lova är att lyssna. Och om möjligt bli ännu bättre i framtiden. Tack för din hjälp!

Ämnen du kan följa