Det finns "inga kopplingar mellan oss och den grupp som kallas Islamiska staten i Irak och Levanten. ... Den är inte en gren av al-Qaida, det finns inga organisatoriska förbindelser och vi är inte ansvariga för dess handlingar."
Man ska ha betett sig ganska illa om till och med al-Qaida känner sig tvungna att ta avstånd för att rädda sitt rykte. Men illa är precis hur den så kallade Islamiska staten – en militant grupp i Syrien och Irak – har betett sig. För några dagar sedan offentliggjordes den kungörelse som citeras ovan, från al-Qaidas högsta ledning.
Den grupp det gäller växte en gång fram ur al-Qaidas gren i Irak, under kampen mot USA:s ockupation 2003-2011. År 2006 utropade den sig till regering, under namnet "Iraks islamiska stat". Det var i dess namn som den svenske extremisten Taimour Abdelwahhab sprängde sig själv i luften på Drottninggatan i Stockholm i december 2010.
Just detta verkade al-Qaida inte ha några invändningar mot. Rörelsen sågs då ännu allmänt som en gren av det internationella al-Qaidanätverket, precis som avdelningen i Jemen (al-Qaida på arabiska halvön) eller den i Somalia (el-Shebaab). Men bakom kulisserna verkar förbindelserna mellan al-Qaidachefen Ayman al-Zawahiri och Islamiska statens ledare Abu Bakr al-Baghdadi ha varit rätt infekterade.
För ett knappt år sedan meddelade Abu Bakr att rörelsen nu skulle ta namnet Islamiska staten i Irak och Levanten och sprida sig in i Syrien. Detta motsatte sig Zawahiri, som beordrade Abu Bakr att dra sig tillbaka in i Irak. Men hans invändningar viftades bryskt undan. Al-Qaidaledaren måtte väl ha osat av ilska i Pakistan, eller var han nu gömmer sig, men vad kunde han göra åt saken?
Under sommar- och höstmånaderna 2013 växte sig "Islamiska staten" allt starkare i både Syrien och Irak, där stridigheterna från den tidigare USA-ockupationen återigen började blossa upp – men den skaffade också fler fiender.
Snart slogs Abu Bakrs anhängare oftare mot syriska rebeller och kurdiska grupper än mot Assadregimen, och sedan årsskiftet har den stridit mot nästan alla andra rebellgrupper i norra Syrien.
Nu har till och med de mest hårdföra islamistgrupperna i Syrien börjat ta avstånd från "Islamiska staten" och härom dagen satte alltså Ayman al-Zawahiris al-Qaidaledning till sist ner foten. Det internationella djihadiströrelsen verkar vara på väg på att dela upp sig i anhängare och motståndare till de två ledarna, och de gamla spänningarna börjar lösas ut i en splittring som kan komma att klyva hela al-Qaida i tu.
Och det är möjligen den enda goda nyhet som kommit ur Syrienkriget på tre år.
Aron Lund har skrivit böcker om Syrien, och är tidigare medarbetare på ledarredaktionen.