Framtiden allt mer grå i Japan

Alla i Japan vet att den stora omvälvningen kommer.

Gästkrönika av Csaba Bene Perlenberg2014-01-28 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte jättejordbävningen, "Skalvet", som förr eller senare kommer att rasera Tokyos ståtliga skyskrapor.

Det är inte heller ännu en reaktorolycka som den i Fukushima.

Nej, den stora japanska sorgen kommer inte som en överraskning och den kommer inte att rasera infrastruktur eller strålskada jordbruksmark och fiskevatten. Japan är döende.

Även om kurvan varit tydlig sedan 1980-talet kom den riktiga vändningen för åtta år sedan. 2006 var det första året sedan 1945 då antalet dödsfall var större än antalet födslar. De kommande 20-30 åren kommer Japans välfärdsstat att utsättas för prövningar som en modern välfärdsstat aldrig har utsatts för. Det beräknas att Japans invånarantal kommer att minska med så mycket som en femtedel. Det är en befolkningsmässig recession på en skala som aldrig tidigare skådats i ett välfärdssamhälle.

Välfärden är statens största och mest ökande utgift. Lägg till en minskande arbetskraft och en redan kroniskt haltande ekonomi, och du får en välfärdsimplosion som skulle få vem som helst att slita sina små grå – hårstrån, alltså.

Kostnaderna måste kontrolleras. Den japanske premiärministern Shinzo Abes reformer är ett första steg. I media har de kallats för "Abenomics", en blandning av massiva stimulanser och åtstramningar. Abes utmaning är att få ordning på ständigt skenande utgifter samtidigt som han måste ge elstötar till en kroniskt haltande bank- och finanssektor.

Under de kommande tre åren ska kostnaderna för socialförsäkringssystemet sänkas med tio procent. I ålderskategorin 70-74 år föreslås att den egenfinansierade andelen av sjukvården gradvis ska fördubblas från 10 procent till 20 procent, för dem som har råd att betala mer. Pensionsåldern kommer att höjas gradvis från 60 till 65 år fram till 2030.

De ekonomiskt välmående pensionärerna ska också beskattas hårdare, för att öka pensionsfonderna för morgondagens pensionärer. Likt i Sverige riskerar dock morgondagens pensionssystem att implodera – när allt färre av dagens unga betalar till den privata andelen av sin pensionsförsäkring urholkas utdelningen.

Men Japans snart tre decennier långa kroniska problem med ekonomin riskerar att ses som en gyllene era om ytterligare tre decennier. Japans äldre lever längre och bättre. Den amerikanska statistiska centralbyrån beräknar att det år 2040 kommer att finnas i snitt en hundraåring för varje nyfödd japansk bebis. 75 procent av alla som kommer att leva i Japan år 2040 lever redan.

Medan Kosovo har världens yngsta befolkning, har Japan världens äldsta. I dag är medelåldern i Japan 45 år. År 2040 kommer den ha höjts till 55. Samma år kommer Japans befolkning att ha minskat till 106 miljoner från dagens 127. Den arbetsföra åldersgruppen 15-64 kommer att ha minskat med hela 30 procent, från dagens 81 miljoner till 57 miljoner. Det är ohållbara siffror.

Grånande är den japanska morgondagen.

Csaba Bene Perlenberg är liberal skribent, vanligen inriktad på försvars- och säkerhetspolitik.

Läs mer om