Men säg den glädje som varar beständigt. Ungefär i samma andetag fick vi, i en rapport om narkotikasituationen i Sverige, veta att allt fler ungdomar prövar på droger, och att cannabis är den vanligast förekommande substansen. Talen är på intet sätt jämförbara. Det är alltså inte så att ungdomar i gemen bytt alkohol mot cannabis, som det kunde uppfattas i vissa förenklade nyhetsflashar.
Ändå är det bekymmersamt mot bakgrund av annat som händer kring narkotikan, såväl i Sverige som i vår omvärld.
Den 1januari legaliserades handeln med cannabis i i delstaten Colorado i USA. Visserligen omgärdat av ett regelverk, så det är inte fritt fram att sälja hur som helst. Men det är ändå ett enormt steg. Det ger helt nya signaler om vad som är accepterat av samhället och vad som är farligt och skadligt för den enskilda invånaren.
Tyvärr är det inte uteslutet att andra delstater följer efter. Att detta händer i USA, som under så lång tid lagt ned stora resurser och prestige på att bekämpa den sydamerikanska knarkmaffians odling, produktion och smuggling, känns uppgivet.
Också på vår sida av AtIanten höjs allt fler röster för att legalisera de så kallade "lätta" drogerna – under förevändning att det då skulle blir mer resurser över att bekämpa de tunga. Precis som om det skulle finnas några vattentäta skott eller brandväggar mellan olika droger! Det finns hur många inkörsportar som helst mellan det första lätta blosset hasch och det tunga missbruket. Inte ens alkoholen går fri i det avseendet.
Legaliseringsförespråkarna må länge ha varit fler, oblygare och högljuddare på andra håll i Europa. Men nu känns det som om debatten smyger sig in också i Sverige. Det är som alltid svårt att veta vad som kommer först: Hönan eller ägget? Är det ett ökat bruk av cannabis och marijuana som ökar leagaliseringsivern? Eller är det tvärtom?
Det sprids i alla fall en hel del myter om hur ofarliga de lätta drogerna är. Ett av de mer aningslösa påståendena är att cannabis inte skulle vara beroendeframkallade, och att det inte skulle vara farligare än alkohol. Det är en dålig jämförelse. Alla som följer alkoholens skadeverkningar vet att om alkoholen vore en ny drog idag så skulle den förbjudas, den också.
Lyckligtvis finns det en bastant politisk enighet i det här landet som skyddar oss från legaliseringsexperiment. Men det finns ändå en oro i maggropen.
Om allt fler går på myterna om cannibisens ofarlighet så kan ju bruket öka, trots en konsekvent lagstiftning.
Maj-Lis Lööw är tidigare statsråd (S) och verksam inom nykterhetsrörelsen.