Det är vanor som i hög grad har med "lilla hjärtat" att göra. STAD, förkortningen står för "Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem", har tillfrågat 27 000 svenskar, inte bara stockholmare alltså, mellan 17 och 84 år.
Svarsfrekvensen har varit ovanligt hög, och genom de drygt 15 000 svaren kan man uppskatta att cirka en miljon svenskar i åldern 17-84 år har ett beroende eller missbruk av antingen alkohol, narkotika, narkotikaklassade läkemedel eller tobak.
Allra vanligast är förstås alkoholen, och det framgår att nära en halv miljon eller 5,9% är beroende av eller missbrukar alkohol. (Motsvarande siffra för narkotika är 0,75%)
Det är stor skillnad på män och kvinnor, 7,6% av männen är beroende av eller missbrukar alkohol – medan motsvarande siffra för kvinnor är 4,3%.
Trots att alkoholkonsumtionen enligt andra mätningar har minskat de senaste åren har vi alltså ändå en halv miljon som missbrukar!
Det är en siffra som bör ha skakat om en och annan i den politiska världen. Framför allt visar den att man aldrig kan sänka garden i alkoholpolitiken.
En viktig del i undersökningen var att ta reda på de negativa konsekvenserna för dem som inte missbrukar eller kanske inte ens brukar. Det visar sig inte oväntat att beroende och missbruk orsakar stora problem för omgivningen.
15 procent säger sig ha påverkats negativt av närstående som dricker för mycket, 13 procent av dagligrökare, 3 procent av narkotikamissbruk och 2 procent av läkemedelsmissbruk.
Alkoholen skapar alltså de största problemen och omräknat på hela befolkningen innebär det att närmare 1,1 miljoner människor har problem med att någon annan dricker för mycket! Omkring hälften säger att de påverkas mycket negativt.
Dubbelt så många kvinnor som män säger att de påverkas negativt av någon annans alkoholbruk. I grova drag kan man säga att män dricker medan kvinnorna får stå ut med följderna. Men det visste vi ju förut.
Det är lätt att tro att det i första hand är närstående det handlar om, med det finns också andra berörda. Så hade t.ex. 30 procent av de unga kvinnorna i undersökningen blivit besvärade eller antastade av en berusad person på offentlig plats.
Mats Ramstedt, forskare och chef på STAD, drar slutsatsen att användning av alkohol - liksom av narkotika, narkotikaklassade läkemedel och tobak - inte helt kan betraktas som en privatsak.
Det blev många siffror den här gången. Här kommer en till:
800 000 dricker inte alls.
Och allra minst dricker de som är födda utanför Europa.
Maj-Lis Lööw är tidigare statsråd (S) och verksam inom nykterhetsrörelsen.