Ordet är alkoholtjatare .Många läsare tycker nog att det skulle passa på mig och mina krönikor, men här har det en helt annan betydelse. Det står för folk som alltid skall förmå andra att dricka eller att dricka mer.
Jag känner igen dem, för jag har under mitt långa liv träffat massor. Men man behöver förstås inte vara nykterist för att råka ut för alkoholtjatare. Vem som helst som av någon anledning inte vill dricka, eller dricka mer, kan få höra att man skall ta sig ett glas och "va´ som en människa".
På den utmärkta webbsidan IQ.se kan man läsa om enSsifo-undersökning där 6 av 10 säger sig varit utsatta för alkoholtjat någon gång. Tjat kan också skapa grupptryck, och vi vet alla hur starkt det kan vara, inte minst bland ungdomar.
Alkoholtjat handlar egentligen mer om den som tjatar än den man tjatar på, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ. Därför har man också låtit Sifo fråga varför man tror att människor försöker övertala andra att dricka alkohol:
De flesta tror att det är för att tjatarna tycker att det är självklart att dricka i sociala sammanhang. Men många tror också att det beror på att de inte tycker det är lika roligt att dricka om inte alla gör det. Drygt var fjärde tror att alkoholtjatarna i själva verket har dåligt samvete för sitt drickande.
Jag har träffat alla sorter– och gjort precis samma reflektioner om vad tjatet beror på.
När jag nu ändå tar mig friheten att göra reklam för IQ – som är ett dotterbolag till Systembolaget – så passar jag på att berätta om en annan färsk rapport från samma källa. På webbsidan erbjuder IQ en möjlighet att snabbt och enkelt testa sina alkoholvanor, och nu har man gått igenom de 190 000 tester som unga vuxna (18-25 år) gjort sedan starten 2009. Det gav förstås massor av statistik, men här finns bara plats för ett par viktiga resultat:
Nästan var tredje person mellan 18 och 25 år uppger att de själva eller någon annan farit illa av sitt drickande.
Nästan lika många (27 procent) visar sig dricka så mycket att de löper hög risk att utveckla missbruk. Fler unga kvinnor än män har en högriskprofil.
Det bekräftar bara den oro som många har kring unga vuxnas alkoholvanor. Det är en grupp som dricker mycket, trots att alkoholkonsumtionen i allmänhet går sakta neråt, även bland ungdomar under 18.
Men vad händer efter 18? Tror man att faran är över bara för att man blivit myndig?
Blir det plötsligt självklart att dricka i sociala sammanhang – och utsätts man därmed för ökat grupptryck?
Maj-Lis Lööw är tidigare statsråd (S) och verksam inom nykterhetsrörelsen.