Hur mycket dricker Sverige nuförtiden?

Så har då årets rapport om svenskarnas alkoholkonsumtion kommit.

Gästkrönika av Maj-Lis Lööw2016-11-17 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fast när man säger årets rapport så är det lite missvisande för det handlar om 2015. Det tar tid att först göra enkäter och sedan statistik på ett jättestort underlag av en massa siffror.

Undersökningen och rapporten görs varje år av CAN – en välkommen förkortning eftersom det fullständiga namnet är så otympligt i både tal och skrift: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Kort och gott sammanfattas den stora rapporten så här: "Den totala konsumtionen låg under 2015 på en relativt stabil nivå jämfört med 2014. Under 2015 uppgick konsumtionen till 9,17 liter ren alkohol jämfört med 9,28 liter under 2014. Skillnaden beror framför allt på en viss minskning av resandeinförseln". Man förstår att det inte skapar stora rubriker eller löpsedlar. Det har ju nästan inte hänt någonting.

Men vi är några stycken som läser med stort intresse år efter år och tycker att det är en viktig nyhet. Minskningen, som pågått i tio år, fortsätter sakta men säkert. På dessa tio år har den totala konsumtionen faktiskt minskat med elva procent! När vi kom med i EU 1995 och det blev billigt att köpa sprit utomlands steg konsumtionen, men efter de första tio åren hade det tydligen tappat nyhetens behag och konsumtionen började gå ner. Det kan bero på många saker, inte minst ett ökat intresse för att leva ett sundare liv, men det är värt att notera att resandeinförseln fortfarande minskar (med sex procent) och att det har betydelse för konsumtionen.

Förutom den totala konsumtionen innehåller rapporten massor av statistik om vad vi dricker, vilket visar hur dryckesmönstren ändras. Dessutom finns det en särskild del om ungdomarnas konsumtion. Men allt ryms inte i den här krönikan.

Hur vet de allt det här på CAN? Jo man intervjuar en herrans massa människor om hur ofta, hur mycket och vad de dricker. Sen frågar man också hur de skaffat "drickat". Det sista har betydelse för att beräkna den så kallade oregistrerade konsumtionen, det vill säga resandeinförsel, smuggling, hemtillverkning och näthandel. Sen väger man ihop den med den registrerade konsumtionen, det vill säga det som sålts på Systemet och det som serverats på restauranger. Det är förstås inte säkert att man dricker upp allt man köpt samma år, men över tid visar det sig, att när statistikerna väger ihop det sålda med vad folk uppger att de druckit, så stämmer det ganska väl.

Varför behöver någon veta allt det här? Är det inte bara storebror ser dig? Ja, så skulle det kunna vara om inte alkoholen hade så stora konsekvenser för samhället i övrigt.

Bra statisktik är nyckeln till bra politik – eller till att mäta om den förda politiken är verkningsfull. I det avseendet är inte alkohol och droger något undantag.

Maj-Lis Lööw är Mariefredsbo, aktiv i IOGT-NTO och tidigare statsråd (S).

Läs mer om