Parmaskinka på dansk gris

Vi är många som tänker på skinkor så här när det lackar mot jul. För min del tänker jag närmast på min egen, ömmande bakdel. Jag lovade ju i valrörelsen 2009 att jag, om jag blev vald, skulle sätta mig i Europaparlamentets jordbruksutskott – och sitta där till dess att jobbet med att ändra EU:s jordbrukspolitik var klart.

Gästkrönika av Marit Paulsen2013-12-18 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag måste erkänna att mina skinkor är smått avdomnade vid det här laget, men nu är reformen äntligen genomförd. Den nya jordbrukspolitiken har ett fokus på miljö och klimat som inte fanns tidigare.

Några små steg har tagits i rätt riktning, men det blev inte den revolution som jag hade hoppats på. Den riktiga reformviljan försvann en sen natt i februari, när stats- och regeringscheferna träffades för att dela ut godispåsar till varandra.

Framför allt handlar det dock om skinkorna innan de hamnar i butiken, det vill säga grisarna i Europa. Om och om igen ser vi ohyggliga bilder av hur våra grisar hanteras illa. Jag har uppmärksammat detta i flera resolutioner, som Europaparlamentet ställt sig bakom med stor majoritet. Jag har också upprepade gånger besökt EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet i Parma, för att diskutera djurens välbefinnande och sambandet mellan djurvälfärd, djurhälsa och folkhälsa.

Nere i Parma stod djuren även på menyn: Parmaskinka i alla dess former! Och kanske är det lika överraskande för er som det var för flera av mina medarbetare att få veta att dagens Parmaskinka görs på grisar som fötts och götts i Danmark och Holland, för att sedan slaktas i Italien?

Det är alltså bara slutprodukten som är traditionell och lokal. Själva "råvaran" är idag snudd på global.

Döda skinkor kan åka hur långt som helst, men jag är rädd för att det handlar om långa plågsamma djurtransporter genom Europa. Där ser man att detta med den ursprungsmärkta, fina maten av hög kvalitet också kan ha en baksida. I själva verket rör det sig om hundratusentals grisar som varje år transporteras med skinkorna på

Även djurtransporterna har lyckligtvis varit föremål för debatt de senaste åren, och i EU:s nya djurhälsolag tar jag upp frågan på mitt eget sätt.

Nu står ett nytt år för dörren, fyllt av nya utmaningar för oss alla. För min del handlar det dels om att hantera de 1 200 motförslag (!) som jag har fått på den nya djurhälsolagen, dels om att fortsätta slåss för den europeiska djurskyddslag som jag två gånger fått Europaparlamentets stöd för – och som EU-kommissionen har lovat ska presenteras under hösten 2014.

Allt talar för att kampen för våra grisar och andra djur här i Europa kommer att ta ytterligare en tid i anspråk. Det är tur att man har bra sittfläsk!

Marit Paulsen är ledamot (FP) i EU-parlamentet

Läs mer om