TV:n berättar att antalet kvinnor över 65 år som får vård för alkoholproblem fördubblats mellan åren 2006-2015 och antalet äldre som dör av alkoholrelaterade orsaker har ökat med 40 procent enligt Socialstyrelsen. Två talande siffror.
Jo, jag har skrivit om äldre och alkohol förr, bland annat berättat om riksdagskollegan som hävdade att eftersom han varit helnykter fram till 50 år så kunde han riskfritt dricka hur mycket som helst sen. Han slutade hos A-laget på en parkbänk på hemorten.
En förklaring till äldres ökade drickande skulle kunna vara just det, att en del tror att det inte är någon risk att bli beroende på gamla dar när man klarat att ”sköta spriten” hela livet förut. Försiktighetsspärren släpper. En annan förklaring är möjligen att ökat drickande generellt hänger ihop med ledighet. Det är därför som Systembolagets försäljningssiffror toppar vid storhelger och på sommaren. Förra sommaren sålde man sju liter vin per vuxen! Som pensionär är man ju alltid ledig och förväntas inte heller komma nykter till jobbet fem dar i veckan. Den sociala spärren släpper.
Det sägs ibland att varje generation tar med sig sina alkoholvanor genom livet. Det bådar ju gott för framtiden eftersom dagens unga dricker allt mindre och att de allt mer har övergivit vanan att berusningsdricka.
Så var det inte när dagens gamlingar var unga. Dagens pensionärer är också samma människor som i sina bästa år drack ”friskt” när alkoholkonsumtionen låg på topp i Sverige runt millennieskiftet. Det verkar som de går på i ullstrumporna efter pensionen.
Man kan kanske tycka att det inte är något att lägga sig i. Vad gör det om våra gamlingar dricker lite extra när dom njuter sitt otium? Men visst finns det skäl att bry sig om man vet att många dör i förtid. Om man vet att det tar extra vårdresurser när drickandet späder på riskerna för åldrande kroppar. Om man vet att det skapar oro, ångest och konflikter i familjekretsen.
Och om man förstår vilket dilemma det kan vara i hemtjänsten när man stöter på riskbruk eller missbruk samtidigt som respekten för de gamlas integritet och egna vilja skall vara en gyllene regel.
Här finns plats för eftertanke hos både samhälle och civilsamhälle och inte minst för de livaktiga pensionärsorganisationerna att göra mer.
Maj-Lis Lööw är tidigare statsråd (S) och verksam inom nykterhetsrörelsen.