Typiskt sossar att vilja lösa allt med institutioner, utredningar och luddiga kommissioner. En myndighet i sig kommer ju inte att hjälpa kvinnorna.
Så har det låtit under de senaste dagarna, vilket för all del äger sina poänger, men den sortens spydigheter leder ingen vart. Låt oss i stället fokusera på problemen som den nya myndigheten har att hantera.
Lönekuverten
Kvinnor har i dag 87 procent av mäns lön, när alla löner är uppräknade till heltid. Om man ser till den faktiska utbetalningen – utan omräkningar – är siffran cirka 80 procent. Skillnaderna beror framför allt på att den svenska arbetsmarknaden är könsuppdelad och mansdominerade yrken betalas i regel bättre än de kvinnodominerade. Men det finns även skillnader inom många yrken.
Den ofrivilliga deltiden
30 procent av alla kvinnor jobbar deltid, inte sällan inom lågavlönade branscher som omvårdnad och handel. En del för att de vill. Andra för att arbetsgivaren inte erbjuder fler timmar eller för att de inte kan jobba heltid på grund av barnomsorgens öppettider. Motsvarande siffra för män är elva procent.
Ojämställda sjukskrivningstal
Kvinnor har nästan dubbelt så hög sjukfrånvaro som män och det är framför allt den psykiska ohälsan som spökar. En delförklaring kan vara att kvinnor oftare arbetar inom så kallade kontaktyrken, alltså inom vård, skola och omsorg, där både män och kvinnor löper störst risk att drabbas av psykisk sjukdom och längre sjukskrivningar.
Det oavlönade hemarbetet
Varje dag lägger kvinnor i genomsnitt ned 3,5 timmar på obetalt hemarbete – en timme mer än män. Det motsvarar sju timmars merarbete i veckan eller cirka nio arbetsveckor per år.
Den långa föräldraledigheten
Innan barnets tvåårsdag tar mammorna ut 82 procent av föräldraledigheten, medan papporna står för 18 procent. Räknar man in dagarna som tas ut när barnet är äldre ser siffrorna något bättre ut, men männen kommer ändå bara upp i en fjärdedel. Dessutom tar kvinnor ut betydligt fler obetalda föräldradagar.
Det orangea kuvertet
Kvinnor har i snitt 67 procent av mäns pension. Och även om det går åt rätt håll kommer kvinnor att ha lägre lön och sämre karriärutveckling – och därmed även lägre pension – så länge de i större utsträckning arbetar deltid, tar ut majoriteten av föräldraledigheten och vab-dagarna, samt är överrepresenterade i sjukskrivningsstatistiken. Gör man ingenting åt det ena kommer man således inte åt det andra.
Det sexuella våldet
Förra året anmäldes 18 100 sexualbrott, varav 5 920 rubricerades som våldtäkt och av dessa klarades 14 procent upp. 97 procent av de misstänkta gärningspersonerna är män och en klar majoritet av offren är flickor och kvinnor.
När hemmet inte är en borg
Nästan sju procent av Sveriges befolkning utsattes för våld i nära relation 2012. Enligt Brå är det ungefär lika många kvinnor som män som drabbas, men det är vanligare att kvinnor utsätts på återkommande basis.
Den så kallade hedern
Sedan den nationella telefonlinjen för hedersrelaterat våld och förtryck startade för två och ett halvt år sedan har den tagit emot samtal som rör över 1 000 personer, mestadels flickor och unga kvinnor. Ärendena rör i regel våld, dödshot och barn som riskerar könsstympning eller att giftas bort. Totalt beräknas cirka 70 000 ungdomar i Sverige leva under någon form av hedersförtryck.
Det här är vad den nya jämställdhetsmyndigeten har att förhålla sig till. Så oavsett vad man tycker om den är det bara att hoppas att den lyckas.