Presenterad som Europaparlamentets största djurvän tog jag till orda, och påpekade att det inte spelar någon roll om det handlar om en kossa, en katt eller en krokodil. Principen är densamma: Det är människan som är absolut ansvarig för djurets hälsa och välbefinnande.
Detta var kanske inte någon större nyhet i en sal fylld med experter, veterinärer och djurhälsoorganisationer från världens alla hörn. Men för en del tycks detta komma som en överraskning. I varje fall för dem – huvudsakligen damer – som går omkring med en liten friserad och utsmyckad miniatyrhund i handväskan, såsom det vore någon Montazami-tofs! Liksom för dem som avlar fram hundraser som inte ens kan andas normalt, bara för att ta några exempel. Att bo i en handväska, eller långsamt kvävas till döds för nöjes skull, kan knappast kallas för ett riktigt hundliv – det är i varje fall inte ett hundvärdigt liv.
Vi måste behandla våra djur med värdighet och kärlek, inte bara med mediciner. Alltför ofta används antibiotika i dag som ett paraply för att tillåta en bristande djurhållning. Det gäller också våra katter och hundar. Av missriktad välvilja ger många ägare sina små kelungar dos efter dos av mediciner som inte är avsedda för dem. Detta sker varje dag, över hela Europa, och bidrar till det ökande problemet med antibiotikaresistens. Detta är, enligt WHO, ett av de största folkhälsohot som världen står inför, och kostnaderna för samhället är enorma.
Som ansvarig i Europaparlamentet för EU:s nya allmänna djurhälsolag försöker jag att tackla detta folkhälsohot. Jag tar även upp problemet med gatuhundar, som också sprider allvarliga sjukdomar. Där det inte finns någon ägare att hålla ansvarig måste de behöriga myndigheterna träda in. Och även dessa djur måste hanteras i enlighet med EU:s regler om att djur ska förskonas från all smärta, plåga eller lidande som kan undvikas.
En djurhälsolag är viktig, både för djur och människor, men den kan inte ersätta den allmänna europeiska djurskyddslag som jag krävt – och upprepade gånger fått Europaparlamentets stöd för.
Tyvärr har det på sistone florerat rykten i Bryssel om att EU-kommissionen lagt lagförslaget i malpåsen, eftersom industrin annars skulle riskera att urvattna djurens välfärd. Tala om att vilja förödmjuka och förolämpa Europas bönder!
Jag tog därför upp detta på konferensen – eftersom jag satt sida vid sida med EU-kommissionären Tonio Borg – och frågade varför de som tjänar på att ha friska djur skulle motsätta sig en hög gemensam djurskyddsnivå.
EU-kommissionen försäkrade då att ett lagförslag skulle presenteras någon gång under år 2014 – dock inte före valet i Europaparlamentet i maj.
När jag svarade att detta kanske skulle tvinga en gammal tant att ställa upp i valet igen, fick jag skratt, jubel och applåder från publiken. Arbetet i parlamentet kan vara ett riktigt hundliv ibland, men en dag som denna är det svårt att inte gilla det.
Marit Paulsen är ledamot (FP) i EU-parlamentet