En seger för det anständiga tonläget

I sitt installationstal förra söndagen efterlyste Ulf Kristersson (M) fler vuxna i politiken.

Foto:

Övrigt2017-09-02 11:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt lovade han att bemöta Stefan Löfvens (S) bästa argument. Hittills har han hållit vad han lovat och inställningen har fått ringar på vattnet, både bland journalister och en del av Kristerssons politikerkollegor.

Kanske var det därför söndagens partiledardebatt i SVT var en ovanligt städad historia. Åtminstone tills det var en kvart kvar.

Därmed inte sagt att debatten var tråkig. Tvärtom framstod det som ovanligt tydligt vad partierna står för och vilka skillnader som finns, möjligtvis bortsett från när miljö och klimat diskuterades.

Hetast blev det när Jimmie Åkesson (SD) sattes under press. Först av Jonas Sjöstedt (V) som menade att Åkesson bör be om ursäkt för partikollegan Mattias Karlssons Facebook-uppdatering, där han dels anklagade två unga med uppehållstillstånd för att vara här illegalt, dels drog en indirekt parallell mellan dem och terrordådet i Stockholm.

Senare när Ebba Busch Thor (KD), mitt i sjukvårdsdebatten, markerade hårt mot Sverigedemokraterna och kallade partiet för ”skandalfabrik”. Visserligen för att i nästa andetag försöka avkräva Åkesson ett löfte om att han ska rösta på Ulf Kristersson i statsministeromröstningen 2018 och hon menade dessutom att Åkesson slog på fel person när han kritiserade att han inte får vara med och förhandla, vilket får klassas som kvällens vinnare när det gäller att sända ut dubbla budskap.

Den största behållningen av söndagens debatt var dock inte beskeden i enskilda sakfrågor, utan att det febriga tonläget som länge dominerat samtalsklimatet har sänkts. Det gynnar både partiledarna som får tala till punkt och tittarna som får ut mer av programmet.

Att avkylningen går hem i stugorna märktes direkt. Både Aftonbladets/Inizios och Expressen/Demoskops tittarundersökning visar att Ulf Kristersson, tätt följd av Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L), anses ha klarat sig bäst under kvällen. Samtidigt placerar sig de betydligt mer högljudda Gustav Fridolin (MP), Ebba Busch Thor och Jonas Sjöstedt i botten.

Det är en seger för det anständiga tonläget och den resonerande debattstilen och en signal så god som någon: Håll god ton och sänk ljudnivån. Helst genom hela valrörelsen.

Läs mer om