I direktsändning får han stort utrymme för att sprida sitt ”allt går åt helvete”-budskap, vilket ledarsidan har kritiserat. Inte minst eftersom partiledare Ebba Busch Thor å ena sidan säger att hon inte håller med om den dystopiska beskrivningen. Å andra sidan indirekt ger sitt stöd när evenemanget pågår.
Nu tar Bert Karlssons sitt politiska engagemang ytterligare ett steg. Genom att föra samtal med Jimmie Åkesson (SD), med syfte att efter höstens val få till ett regeringssamarbete mellan KD, M och SD (Dagens Industri, 5/4), flyttar han fram positionerna. Även om han senare tog tillbaka syftet i SVT väst.
Samma knep använder moderaten Johan Bergquist, ledamot i Eskilstunas kommunfullmäktige. I maj startar han showen Borgarbracka Bar, vilket Eskilstuna-Kuriren skrev om i går. Först ut bland gästerna är bland andra Chang Frick, som är grundare av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, före detta sverigedemokrat och nybliven medlem i Moderaterna.
Även om Bergquist enligt egen utsago gör det här som privatperson hoppas han locka "allmänborgerliga väljare" och det som ska diskuteras är bland annat hur ”alliansen ska ta tillbaka nycklarna till Rosenbad”. Frick twittrar att han blivit inbjuden som medlem i Moderaterna, för att senare, i Nyheter Idag, skriva att han ”inte formellt på något sätt [är] en röst som företräder partiet”.
I stället beskriver han det med att ”På samma sätt som Bert Karlsson nu hjälper Kristdemokraterna i valrörelsen försöker jag undersöka vad som händer om jag lånar ut mig själv till Moderaterna” samt att det skulle ”skicka en viktig signal till hundratusentals väljare” om M använder hans medlemskap till ”något positivt”.
Här bör M-ledningen reagera. Det håller inte att med den ena handen markera ett avstånd mot högerradikala åsiktsyttringar och med den andra låta partimedlemmar hålla politiska diskussioner som privatpersoner, utan att bry sig om vilka åsikter som förs fram. Det gäller både på offentliga evenemang och i sociala medier.
Inte heller kan partier framställa det som att det är omöjligt att ha inflytande över vad enskilda partimedlemmar gör, vilket Ulf Kristersson (M) försökte när han i en DN-intervju sa att han inte är riksdagsledamoten Hanif Balis chef och alltså inte kan ansvara för Balis tonläge. Sedan dess har Bali lämnat M:s partistyrelse och slutat twittra, vilket understryker att partier kan – och bör – kräva att företrädarna håller sig inom vissa ramar, alternativt byter parti. Inte minst eftersom både Moderaterna och Kristdemokraterna väljer vilka som får vara medlemmar och vilka som ska förknippas med partiet genom att vara en del i valrörelsen.
Det som pågår just nu är inget annat än ett dubbelspel. KD försöker både locka väljare som tilltalas av ytterligheter och sådana som aldrig skulle rösta på den sortens retorik. M är tyvärr på väg att glida åt samma håll.
Chang Frick skriver att han ser sitt partimedlemskap som ett lackmustest. Under sura förhållanden visar det rött.