I en plötslig storm av dekret lät den 81-årige monarken skyffla runt prinsar och politiker så det stod härliga till – en blev ambassadör i Tyskland, en annan utnämndes till länsguvernör och ytterligare någon prins fann sig undanstuvad som biträdande chef för sportmyndigheten.
Ett av besluten var emellertid viktigare än de andra. Man skulle till och med kunna säga avgörande för Saudiarabiens framtid – och därmed även för så skilda frågor som den israelisk-palestinska fredsprocessen, krigen i Syrien och Jemen, IS-terrorn – och dina framtida bensinpriser.
Det rörde tronföljden. Den som inte intresserar sig för släktkrönikor kan sluta läsa här.
I mer än ett halvsekel har makten inom huset Al Saud legat hos sönerna till statsgrundaren Abdulaziz bin Abderrahman (1875-1953), känd i väst som “ibn Saud”. Han var, kan man väl säga, både en familjeman och en bon viveur, och lär vid slutet av sitt liv ha haft inte mindre än 45 söner. Till skillnad från våra bernadotter har Al Saud inte låtit makten gå i arv i rakt nedstigande led, utan istället har efterträdarna utsetts inom denna stora skara söner. Sedan Abdelaziz dog har tronen därför gått som en stafettpinne mellan allt skröpligare halv- och helbröder, från Saud (1953-1964) till Feisal (1964-1975), Khaled (1975-1982), Fahd (1982-2005), Abdullah (2005-2015) och nu slutligen Salman.
Statsgrundarens yngste levande son, den då 60-årige prins Muqrin, skulle tjäna som Salmans kronprins, men han fråntogs snabbt titeln. I april 2015 utsåg Salman sin brorson Mohammed bin Naief till kronprins och sin son Mohammed bin Salman till dennes ställföreträdare. Nu skulle skiftet till nästa generation äntligen äga rum.
Den 21 juni kom nästa steg i processen, när Mohammed bin Naief avskedades och Mohammed bin Salman flyttades upp till kronprins. På så vis hoppas den salmanska familjegrenen kunna säkra sin ledarroll också i nästa generation, på ett fyrtiotal andra ättelinjers bekostnad.
Kungen har försökt blidka alla förgrymmade brorsöner genom att samtidigt ändra successionsreglerna så att Mohammed bin Salman ska tvingas välja sin egen efterträdare från någon av de förfördelade familjegrenarna. Men kronprinsen är bara 31 år gammal. När han väl blir kung kommer han ha gott om tid på sig att skriva om successionsreglerna för att trygga de egna brödernas och sönernas inflytande, och knuffa ut kusinerna från tronföljden.
Vad som verkar ha hänt är alltså att Saudiarabiens spretiga successionslinje tycks vara på väg att snävas in till att främst gälla Salmans ättlingar, vilket i så fall berövar dussintals konkurrerande tredjegenerationsprinsar allt hopp om en plats på tronen. Kanske kan de ändå nöja sig med att sitta i dess närhet – eller blir det bråkigt framöver?
Det kan som sagt spela viss roll nästa gång du har ett ärende förbi bensinmacken.
*
Aron Lund är Mellanösternkännare och tidigare medarbetare på ledarredaktionen