Sexåringar ska plugga

Alla sexåringar ska gå i skolan. Så långt är riksdagspartierna överens. Däremot är de inte eniga om formen.

Foto:

Övrigt2017-11-02 11:06
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det märktes, om inte förr, på onsdagen, när ledamöterna först debatterade skolstart från sex års ålder. Därefter röstade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna igenom att förskoleklassen ska bli obligatorisk från och med nästa år. De borgerliga partierna sa nej.

Inte för att Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är emot tidigare skolstart. Men de föredrar att sexåringarna börjar i årskurs ett i stället för i förskoleklassen, och därefter går tio år i grundskolan.

Även om det låter som en petitess – och meningsskiljaktigheterna mellan riksdagspartierna i just den här frågan ska inte överdrivas – är det skillnad på läroplanen för ettan och det som ibland kallas för nollan. Det handlar inte minst om vilka som får undervisa: förskolelärare eller grundskolelärare. Men även om att årskurs ett har tydligare kunskapsmål.

Att det hade varit bättre att köra på de borgerliga partiernas linje betyder dock inte att en obligatorisk förskoleklass inte är bättre än dagens modell, där 98 procent av barnen går i förskoleklassen. Dels för att det är viktigt att alla barn får pedagogisk stimulans tidigt, det gäller inte minst barn som inte pratar svenska hemma. Dels för att kvaliteten i förskoleklassen varierar mellan olika skolor och kommuner, bland annat eftersom utbildningsformen hänger löst mellan skolan och förskolan.

Dessutom är det en smal sak att förskjuta delar av läroplanen från ettan till nollan när alla sexåringar väl finns i skolan, för att på sikt låta de borgerliga partiernas förslag gå igenom. I en del skolor är förskjutningen redan verklighet, eftersom förskoleklassen sedan länge är en integrerad del av lågstadiet.

Men det gäller som sagt inte överallt. Tvärtom har många förskoleklasser brister, som inte repareras bara för att alla barn skrivs in. Däremot kan föräldrar, skolledare och politiker ställa högre, och framför allt likvärdiga, krav på verksamheter som är obligatoriska.

De riktiga kunskapsmålen kommer dock först när barnen börjar i ettan. Därför är det där sexåringarna ska vara.