Det säger Fredrik Olovsson (S), riksdagsledamot och ordförande i Katrineholms S-avdelning, som kommentar till artikelserien om den demografiska utmaningen (14/11).
Nej, riktigt så säger han inte. Men det är innebörden av hans ord.
Olovsson vill se färre nyanlända i Sverige och Katrineholm. Det är ett stående budskap från Socialdemokraterna i kommunen.
Samtidigt är S måna om att kommunen ska växa. Förra veckan påminde kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S), på kommunens hemsida, om att Katrineholm med råge har nått kommunmålet om minst 34 000 invånare 2018.
Att det är invandring som ligger bakom befolkningsökningen vet Dahlström och Olovsson. Utan inflyttningen från utlandet hade Katrineholm haft en minskande befolkning under de senaste tio åren. Om man går till början av den perioden, när Katrineholm vände minus till plus, är effekten än mer markant.
Det Dahlström och Olovsson gör, är alltså att både kritisera och välkomna invandringen, i det senare fallet utan att låtsas om att det är invandring. Inte vid något tillfälle har de två förklarat sitt mångåriga hyckleri.
Deras partikamrat i Vingåker, kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S), har ett annat förhållningssätt:
– Ökad invandring är det bara vissa som inte tycker att vi ska ha. Jag ser att vi är beroende av invandring, utifrån ett arbetsmarknadsperspektiv. Man vinner inga val på ökad invandring, det ser man, men vad den konsekvensen innebär för Sverige, inser man inte.
Bengtsson ser det i högsta grad i sin kommun och sitt län. Den nu minskade invandringen till Sverige kommer sannolikt att leda till att Vingåker minskar i befolkning i år.
De totala siffrorna visar heller inte åldersfördelningen. Det är i allt väsentligt nyanlända som kompenserar för de svenskar som lämnar arbetslivet. Så att Katrineholm, Vingåker och Sörmland kan förhindra att personalkritiska verksamheter som vård och omsorg kollapsar.