Moderaterna vill ha rädda medborgare

"Det tydligaste beviset för att Sverige är ett bra land, som kommit långt i sin egen utveckling, är att det för allt färre spelar någon rollatt betona det egna landet. Nationalism, med risk för enögd självbespegling, sätter land och styre före människorna. Det gör vi inte i Sverige." Det sade Fredrik Reinfeldt i ett tal på Moderaternas arbetsstämma i Västerås 2009.

Signerat av Alex Voronov2016-07-12 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så ringade han in Sverige och det svenska. Vi har byggt och fortsätter bygga ett bra samhälle – materiellt och andligt. Det gör att vi inte ägnar oss åt neurotiskt flaggviftande eller definierar ut riktiga svenskar från oriktiga.

Alla svenskar passar förstås inte in i den här beskrivningen. Det har alltid funnits människor som tänkt och agerat annorlunda i de här frågorna. Men Reinfeldt beskrev normen, sådan den är och bör vara.

Hans tal för sju år sedan visar att det inte är sant, som det hävdas från vissa håll nu, att svenska politiker ogärna talar om vad som utmärker det svenska. Det har de gjort i alla tider. Däremot var det länge sedan som politiker ur de ledande partierna ägnade sig åt det slags nationalistiska retorik som Reinfeldt så bestämt avvisade.

Men hela hans tal på temat "Föregångslandet Sverige" hade något nu för tiden så ovanligt som en positiv bild av vårt land – av vad det är och kan bli. Budskapet var: "Vi har gjort det bra, men måste och kan göra det bättre".

Det är något annat än att skönmåla eller blunda för problemen. Reinfeldt talade om den kris som Sverige och hela västvärlden var mitt inne i. Han talade om de svenskar som lever i fattigdom. Men han skrämde inte, pekade inte finger, misstänkliggjorde inte.

Och det är skillnad på att presentera en svart samhällsbild och formulera en god politik för förändring. Sedan Reinfeldt stod där i talarstolen i Västerås har Sverige blivit rikare. Brottsligheten har fortsatt minska och tryggheten öka – visat i de årliga Nationella trygghetsundersökningarna från Brå. Utanförskapet har minskat. Andelen invånare som försörjs med bidrag var förra året den lägsta i Statistiska Centralbyråns tidsserie från 1990.

Men det är ändå nu som det politiska språket, framför allt Moderaternas, har svepts in av mörker. Nu är det fingerpekande och förbittring och den enögda nationella självbespegling som Reinfeldt talade om.

"Om man tar sig rätten att leva på andras bekostnad trots att man själv har arbetsförmåga, sviker man svenska värderingar", sade Anna Kinberg Batra på lördagens pressträff i Visby.

"Det ska inte gå att skolka sig in i Sverige", uttalade hon från talarstolen i Almedalen samma dag.

Moderatledaren talade om invandrare. Med en lätt gest utdefinierade hon många av dem som svekfulla och lata, som ett främmande inslag i det svenska. Det är så man mobiliserar genom att så rädsla, splittring, motsättningar. Ur det kommer inget gott.

Men så sade Kinberg Batra en sak till från Almedalsscenen, dock riktat till regeringen: "Det Sverige behöver i dag är inte högre tonläge utan högre reformtempo".

Klokt. Det vore bra om Moderaterna själva följde den uppmaningen.

Läs mer om