I den delningskulturen finns inga ifrågasättanden, inga kontrollfrågor, ingen källkritik. Den som delar är bara allt för angelägen att få stöd för sina föreställningar.
Även personer som har stopp och belägg till yrke trillar dit. Häromdagen delade terrorforskaren Magnus Ranstorp en text på Twitter. ”Sverige får uppmärksamhet i internationell press” skrev han intill en länk till en artikel från Mail Online, den brittiska tidningen Daily Mails webbsajt.
Artikeln handlar om ”bikiniklädda tafsvakter” som påstås patrullera badhuset i Kalmar till skydd mot tafsande asylsökande. Publiceringen domineras av ett dussin stora bilder på fyra kvinnor i bikini, varav två uttalar sig.
Bildtexterna beskriver bland annat hur de patrullerar badhuset, försöker ta gärningsmän på bar gärning och pratar med simmare för att varna dem för risker.
I övrigt är artikeln en noga sammansatt mosaik av poliscitat och referenser till sexuella övergrepp i andra svenska och europeiska städer som ska ha begåtts av utomeuropeiska invandrare. Budskapet är att dessa brott är ett växande problem som kommer med asylinvandringen.
Textens författare är någon ”Ulf Andersson i Kalmar” som tycks ha skrivit enbart denna artikel på sajten.
Detta är Daily Mail, känd för sitt uppskruvade tonläge och älskad i hela Europas rasistiska undervegetation. Inget nytt där. Men det jag reagerade på var en faktauppgift. Den finns redan i artikelns ingress och säger att Kalmar, en stad 36 000 invånare, har tagit emot 6 000 asylsökande som bor på 34 asylboenden.
Jag ringde därför kommunledningskontoret i Kalmar och fick veta att det i Kalmar kommun finns 310 asylplatser på två boenden som båda ligger en bit utanför själva staden. I kommunen bor omkring 66 000 personer.
När jag påpekade detta för Magnus Ranstorp blev svaret tystnad. Samma svar gav han andra twittrare som uppmärksammade honom på felaktigheterna. Det var förra tisdagen.
På onsdagen publicerade tidningen Barometern, som ges ut i Kalmar, sin undersökning av denna historia. Det visade sig att artikelbilderna inte är tagna i Kalmars äventyrsbad, som de ska föreställa, utan i simhallen i grannkommunen Nybro. Kvinnorna vaktade inte badhuset utan lånade det bara för att ta bilder, enligt badmästaren.
Barometern talar givetvis även med chefen för Äventyrsbadet, Susanne Gryfelt. Enligt henne finns det inget särskilt problem med tafsande i badhuset som dykt upp på senare tid – några enstaka incidenter men inget som avviker från det normala.
– De här tafsvakterna har inte tillfört något, snarare tvärtom. Nyligen hade jag en kund som sa upp sitt årskort för att hen inte vill bli övervakad av några vakter, säger Gryfelt till Barometern.
Enligt Gryfelt har, så vitt hon vet, den kvinna som figurerar som tafsvakternas chef varit i badhuset två gånger i den egenskapen, vid båda tillfällena för att bli intervjuad av medier.
Varken Mail Online eller den påstådda tafsvaktchefen vill kommentera saken för Barometern.
Så var det med den historien. Artikeln ligger kvar i oförändrat skick på Mail Online. Det gör även lästipset hos Magnus Ranstorp.
Tafsande i Kalmar var en nyhetsanka
Du har säkert sett det själv. Vänner och bekanta delar saker på nätet. Artiklarna handlar ofta om diverse problem kopplade till invandring, helst invandring och brott.
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.