Hertigen av Södermanland kunde ha blivit kung

Om Sverige inte hade infört kvinnlig tronföljd, eller om successionsordningen inte hade ändrats retroaktivt och Carl Philip alltså hade fått behålla sin kronprinstitel, hade prins Alexander varit Sveriges nästnästa regent.

Signerat av Susanne Nyström2016-04-21 13:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu får han nöja sig med Södermanland – ett landskap som är betydligt svårare att knoppa av och göra självständigt än kusinen Oscars hertigdöme Skåne eller kusinen Leonores Gotland.

Å andra sidan spelar det ingen roll. Kungligheternas hertig- och hertiginnedömen är bara ett jippo, en hederstitel som tvärtemot vad Södermanlands landshövding Liselott Hagberg hävdar, faktiskt inte sätter någonting på kartan.

Exempelvis har det knappast varit någon rusning till Ångermanland efter att prins Nicolas tilldelades provinsen. Och det är inte särskilt många som planerar sin sommarsemester i kronprinsessan Victorias hertiginnefotspår (vet du ens vilket landskap hon har?).

Enligt statsminister Stefan Löfven (S), som precis som traditionen bjuder närvarade vid vittnesförklaringen, trots att han i stället borde ägna sig åt en regeringsombildning, såg Alexander lite filosofisk ut. Det är inte undra på.

Inte nog med att hans födelse firas med salut och att landet han kommit till har valt att ha en statschef som inte utses i demokratiska val. Han har dessutom haft chansen på titeln, men blivit snuvad på konfekten av både faster Victoria och kusinen Estelle. Eftersom han är född i världens mest jämställda land.

Men för att övergå till det praktiska. När Alexanders kusiner döptes har deras hertig- och hertiginnedömen kommit med gåvor. Inte specifikt till dem, utan till hela landskapets barn.

Estelle fick en sagostig. Oscar ska få en naturlekplats.

Om Södermanland ämnar uppvakta Alexander får de hålla sig till något i den stilen. Då har i alla fall Södermanlands tionde hertig gjort lite nytta för bygdens barn.

Läs mer om