Tacka alltid nej när andra vill hämta kaffe

"Sitta är bland det farligaste man kan göra. Det är det nya röka."

Signerat Susanne Nyström2016-05-11 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Orden, som kommer från folkhälsominister Gabriel Wikström (S), är lätta att raljera över. Skulle det vara farligare att sitta stilla än att hoppa från ett stup, gå blundandes över en motorväg och dricka tändvätska? Eller ligger faran snarare i att sittande är inkörsporten till tyngre saker, som att luta sig bakåt och slänga upp benen på bordet eller, när det har gått riktigt långt, somna halvliggandes på soffan?

I så fall borde väl stolar, fåtöljer och bänkar behandlas som cigaretter: förbjudas på alltfler allmänna platser, förses med ordentliga varningstexter och placeras på diskreta ställen i butikerna. I dag kan ju den som är på Ikea för att köpa en matta frestas att sjunka ner i en bekväm visningsfåtölj och lockas till inköp, vilket i förlängningen kan leda till att personen går ner sig i sitträsket.

Ett annat sätt att ta sig an Wikströms uttalande är att försöka förstå vad han menade. För, och det är lätt att glömma bort när sarkasmerna flödar – Wikström har rätt i sak. För mycket stillasittande är skadligt och det är ingenting som Wikström har hittat på.

Tvärtom har det på senare tid presenterats en hel del studier som visar att längre perioder utan kortare "rörpauser" är minst lika illa som att inte motionera (Svenska Dagbladet, 2/4-2015). Därför bör alla, under en i övrigt stillasittande dag, då och då försöka röra på sig, exempelvis genom att kontinuerligt gå till kopiatorn och svara "nej tack" på frågan "ska jag hämta kaffe till dig med?".

Tramsigt och förbudsivrande? Kanske. Men då låter vi siffrorna tala sitt tydliga språk.

Enligt läkaren Anders Hansen beräknas över fem miljoner människor dö i förtid varje år för att de inte rör sig tillräckligt (Topphälsa, 5/11-2014). Givetvis inte knall och fall, just när de slagit sig ner i favoritfåtöljen, utan via en längre process i kroppen, ungefär som rökning.

Således är Gabriel Wikströms uttalande om att sitta är det nya röka inte så verklighetsfrånvänt som det först verkade. Däremot är lösningen snarare informationskampanjer än sittförbud på krogen.

Läs mer om