Sällan har väl ordet "Backlash" känts mer passande. Studier visar att den ekonomiska jämställdheten mellan könen i Sverige faktiskt går bakåt, en utveckling som avfärdas med argument i stilen "kvinnor får väl välja andra jobb" eller "kvinnor får väl bli bättre på att löneförhandla"
Den tredje vågens feministrörelse har kritiserats för att vara ytlig och fokusera på "fel" saker, som populärkultur. Jag ska erkänna att jag ibland känner mig träffad. Men samtidigt tvivlar jag inte ett ögonblick på att den kultur vi konsumerar i högsta grad påverkar hur vi bedömer vår omgivning och vilka normer vi utgår från. Om vi ska nå jämställdhet, så är det människors attityder och samhällets normbildning vi måste komma åt.
Därför ser jag ett ljus i det sexistiska mörkret som är vår samtid, nämligen den debatt om kvinnor och spelkultur som fullkomligt exploderat de senaste åren. Speltillverkarna fortsätter visserligen spotta ur sig misogyna spel och sexistisk reklam, men nu har folk börjat säga ifrån. Fortfarande förutsätts det ofta att konsumenterna är män, vilket speltillverkaren Activisions tramsiga trailer för "Call of Duty: Ghosts Onslaught"är ett praktexempel på (googla den gärna, men glöm inte att ha skämskudden inom armslängds avstånd). Skillnaden är att det väcker protester i en helt annan utsträckning än för ett par år sedan.
Om inte speltillverkarna riktigt har hängt med i svängarna så har i alla fall spelarna gjort det, inte minst i Sverige. I veckan håller spelföreningen Dragon's Lair en temakväll om jämställdhet i spelhobbyn. I Umeå, som utnämnts till Europas kulturhuvudstad 2014, infaller i mars konventet Femcon 2 där man ska diskutera sexism och normer i rollspel. Den manliga dominansen i spelvärlden minskar, tjejer törs ta mer plats och tar inte skit längre.
För mig och tusentals andra är det varken ytligt eller oviktigt.