Rysk klient, och rysk propaganda

Nervgasen sarin är ett hemskt vapen. Av den hade Assadregimen i Syrien förut stora lager.

3 april 2017 16:01

Efter att regimen 2013 beskjutit en upprorisk förort i Damaskus med nervgas hotade Barack Obama med ett stort amerikanskt flyg- och robotanfall. Det skulle förmodligen fått förödande verkan på regimens viktigaste funktioner.

Diktatorn Assad gick då med på att lämna ifrån sig sina stridsgaser. Rätt stora mängder samlades hastigt ihop, transporterades ut ur landet och förstördes. Den nervgas som i tisdags morse dödade många civila i Khan Sheikhun, en ort i Idlib-provinsen i nordväst, visar att allt inte lämnades ut.

Att gasen spreds efter ett bombanfall av det syriska flygvapnet medger även Assads viktigaste understödjare, i Moskva. Men det pågår inte bara krig i Syrien, utan även informationskrig. Där skickar Moskva ofta fram en generalmajor, Igor Konasjenkov, presstalesman vid försvarsdepartementet. Den här gången påstod han att ett syriskt flygangrepp riktats mot en fabrik eller lagerlokal där rebeller hållit på med kemiska vapen och att ammunitionslagret då flugit i luften så att stridsgas spritts ut och civila dödats.

Det låter långsökt att rebellstyrkorna, som är så tekniskt underlägsna, skulle kunna tillverka så avancerade saker som nervgaser. Men inte heller ett gammalt lager med ett av regimens stridsgasförråd är en hållbar förklaring, enligt brittiska experter på kemiska stridsmedel som tidningen The Guardian i London intervjuat.

Hade ett lager ammunition träffats borde explosioner och brand ha förstört det mesta av eventuella stridsgaser och inte spritt ut dem över en så stor del av tätorten som nu drabbades. Dessutom känner man till att i den syriska regimens produktion av sarin tillverkades två olika komponenter och lagrades åtskilda, för att blandas först då de skulle tas i bruk i strid. En av dem, isopropylalkohol, är mycket eldfängd. Hade den träffats av raket- eller granatbeskjutning borde den ha flugit i luften och ett eldklot synts. Något sådant finns det inga rapporter om.

Det man så här långt vet om anfallet är alltså förenligt med angrepp från luften med ammunition laddad med sarin, kanske även klorgas. Det är inte förenligt med fullträff på ett ammunitionslager med bland annat stridsgaser i.

Sannolikt har vi ett nytt exempel på Putinregimens vanliga teknik att sprida ”alternativa” "fakta", för att skapa osäkerhet och bortförklara sådant som rysk militär eller ryska klienter gjort. När det gäller krigen mot Ukraina och i Syrien finns många tidigare exempel.

Till de mest bekanta hör den rad av felaktiga och sinsemellan oförenliga påståenden som spreds ut av ryska statsmedier och Putinstödjande trollmedier om det malaysiska passagerarplanet som i juli 2014 sköts ned av ryskt robotluftluftvärn i östra Ukraina.

Vad kan Assadregimen tro att den har att vinna på bombangrepp med nervgas? Den kan räkna med att komma undan även med detta. Nervgas är dessutom ett terrorvapen som kan utlösa panik, kapitulation eller massflykt mot turkiska gränsen.

Vidare agerar den syriska regimen som den fascistiska Francoregimen i Spanien gjorde 1939. Den försöker krossa motståndet så brutalt att en vettskrämd, kuvad, ledarlös befolkning inte ska våga eller ens kunna resa sig på nytt under årtionden framöver. Det är detta Putin stödjer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa