49 dödades på deras gaybar - nu kommer de till Springpride

I juni förra året utsattes Barbara Pomas gaybar i Florida för en terroristattack. 49 människor dödades och 53 skadades. Nu kommer hon till Springpride i Eskilstuna tillsammans med Neema Bahrahmi som jobbade på klubben den natt mördaren slog till.

18 april 2017 04:21

Det är Springprides general Johan Bergquist som lyckats få kontakt med Poma och Bahrami och bjudit in dem som gäster till Eskilstunas Springpride som hålls sista helgen i maj. De håller årets Springpride-tal och medverkar dessutom i en paneldebatt på temat ”Ett år efter Orlando – hur arbetar vi vidare för att motverka hot, våld och diskriminering mot hbtq-personer”.

Barbara Poma startade nattklubben Pulse i Orlando, Florida, som en hyllning till sin bror John som gick bort i aids 1991. Klubben blev en populär mötesplats för hbtq-personer som kom för att dansa och umgås, men Pulse fungerade också som ett nav för information om hiv och aids och hbtq-rättigheter.

Tidigt på morgonen den 12 juni 2016 gick en ensam beväpnad man in på klubben och öppnade eld rakt in i dansgolvets folkhav. Attacken mot Pulse krävde 49 människoliv och är den dödligaste masskjutningen i USA sedan 11 september 2011. IS tog senare på sig morden.

Grundaren Barbara Poma befann sig på semester när attentatet inträffade. Klubbens manager Neema Bahrahmi fanns däremot på plats och blev vittne till hur flera av hans bästa vänner brutalt sköts ned.

-Min roll på Pulse var att svara för lördagskvällarnas underhållning, men också att skapa en atmosfär där både gay och latinos kunde känna sig hemma, berättar Neema Bahrami per mejl från Florida.

Efter attentatet har Neema Bahrami startat organisationen Hangaheart som arbetar med att öka medvetenheten om att mänskliga rättigheter gäller alla oavsett religion, kön, ras och sexuell läggning.

Tillsammans med Barbara Poma har han också deltagit i en rad manifestationer mot våld och för kärlek och respekt sedan attentatet i Orlando. Till förra årets New York Pride var de inbjudna som hedersgäster.

Barbara Poma döpte sin nattklubb till Pulse för att hennes bror Johns hjärtslag skulle få fortsätta att pulsera. I 12 år kretsade hennes liv runt Pulse. Nu är allt förändrat. Klubben är stängd och vad som händer i framtiden är oklart. Staden Orlando har erbjudit sig att köpa klubben, men Barbara Poma har tackat nej.

-Pulse kommer aldrig att öppnas igen, men att sälja den skulle kännas fel.

Istället vill hon använda byggnaden till någon form av minnesplats för att hedra attentatets offer.

I paneldebatten medverkar också Sören Juvas, förbundsordförande i HBT-Socialdemokrater, Fredrik Saweståhl, Öppna Moderater, Frida Sandegård, RFSL, Jon Voss, tidningen QX och Annelie Klavins Nyström, moderat kommunalråd i Eskilstuna. Debatten leds av Eskilstuna-Kurirens kulturredaktör Catarina Nitz.

Terrordådet i Orlando

Skottlossningen på gayklubben Pulse i Orlando, Florida ägde rum klockan 02.00 natten till den 12 juni 2016. Drygt 300 personer befann sig i lokalerna . Gärningsmannen Omar Mateen använde pistol och halvautomatiskt gevär. Han sköts ihjäl av polisen efter ett tre timmar långt gisslandrama. Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet. President Barack Obama meddelade attentatet betraktas som en terrorhandling. Källa: Wikipedia.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa