Guldfeber och mystik för sömnlösa sommarnÀtter

Miniserien "The Luminaries" Àr mörk och vacker och skapar en nÀstan febrig kÀnsla och lÀngtan till nÀsta avsnitt.

I "The Luminaires" spelar superstjÀrnan Eva Green rollen som Lydia Wells - en astrolog och saloon-Àgare med tveksam moral och dunkel agenda.

I "The Luminaires" spelar superstjÀrnan Eva Green rollen som Lydia Wells - en astrolog och saloon-Àgare med tveksam moral och dunkel agenda.

Foto: Kirsty Griffin

Krönika2020-06-29 20:16
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sommarliv och tv-serier Àr inte en sjÀlvklar combo. Till att börja med vill man oftast göra andra saker Àn att glo pÄ tv. Som att umgÄs med vÀnner och familj, ge sig ut pÄ hajk i skogen eller ro ut i en eka med metspöet riggat med flöte och mask.

Ljusa, varma sommarkvĂ€llar erbjuder helt enkelt pĂ„ bĂ„de tid och möjlighet till aktiviteter som man inte kan Ă€gna sig Ă„t resten av Ă„ret. SĂ„ varför "slösa" bort de dyra timmarna vid tv:n? 

Tja. Under semesterveckor med envist regn eller varma nĂ€tter dĂ„ hettan gör det svĂ„rt att sova Ă€r i alla fall jag tacksam över strömningstjĂ€nsternas utbud av pĂ„kostade dramaserier. 

Förra sommaren var det suggestiva och subtilt otÀcka "Sharp objects" (HBO Nordic), baserad pÄ Gillian Flynns roman och med Amy Adams i huvudrollen som blev ett mÄste. Den hÀr sommaren ser det ut att bli "The Luminaries" som kopplar greppet om mig.

Serien Ă€r baserad pĂ„ den uppmĂ€rksammade och prisade romanen "The Luminaries" av Eleanor Catton, som Ă€ven skrivit manus nĂ€r berĂ€ttelsen har adapterats för tv. DĂ„ har hon tagit ett radikalt grepp pĂ„ sin berĂ€ttelse om ödesbestĂ€md kĂ€rlek, drömmar, svek och död under guldruschen i Nya Zeeland under 1860-talet och skildrat den ur ett nytt perspektiv - kvinnornas. 

Serien börjar med att huvudpersonen Anna Wetherell (Eve Hewson), en ung kvinna som rest ensam frĂ„n de brittiska öarna för att starta ett nytt liv, anlĂ€nder med bĂ„t till hamnstaden Dunedin i sydöstra Nya Zeeland. Sista dagen ombord möter hon Emery Staines, en ung lycksökare. De kĂ€nner bĂ„da att deras möte Ă€r betydelsefullt och bestĂ€mmer sig för att trĂ€ffas igen. 

VĂ€l i land möter Anna den tjusiga och vĂ€nliga Mrs Lydia Wells (Eva Green), en astrolog och entreprenör som driver en saloon och stĂ€ller mĂ€nniskors horoskop. Fru Wells visar sig ganska omgĂ„ende ha dunkla avsikter. Bland annat hindrar hon Anna frĂ„n att trĂ€ffa Emery. 

Nio mÄnader senare möter vi Anna igen. Drogad av opium och prostituerad hÀktas hon misstÀnkt för mord. Sedan berÀttas historien genom hopp fram och tillbaka pÄ tidsaxeln. Det gÀller att hÀnga med i turerna och bara lÄta sig sugas in i den nerviga stÀmningen, mystiken, guldfebern och de mörka miljöerna med spektakulÀra klÀder, inredningar, glÀnsande guld och snillrika apparater som lyckohjul och planetarium.

"The Luminaries" första sÀsong har totalt sex avsnitt. Tre av dem ligger uppe pÄ HBO Nordic, ett nytt avsnitt slÀpps varje mÄndag.

Att se "The Luminaires" som utspelar sig pÄ Nya Zeelan för drygt 150 Är sedan Àr en skönhetsupplevelse. Foto, ljussÀttning och scenografi Àr beroendeframkallande.
Att se "The Luminaires" som utspelar sig pÄ Nya Zeelan för drygt 150 Är sedan Àr en skönhetsupplevelse. Foto, ljussÀttning och scenografi Àr beroendeframkallande.