När det äkta komikerparet Johanna Wagrell och Johan Hurtig nu gör en humorshow tillsammans är rubriken just den där frasen som lika gärna kan vara en provokation som en allvarligt menad fråga. "Är du sur? - en stand up-föreställning om att bli ihop" heter showen som kommer till Royal i Eskilstuna den 19 oktober.
Johanna Wagrell och Johan Hurtig träffades på en stand up-kurs. De blev kära och för ett år sedan gifte de sig. Båda har varsin "solokarriär" som komiker.
Johanna Wagrell kanske du har hört SR P3:s "Tankesmedjan" eller sett i TV 4:s "Parlamentet" och i SVT:s "Släng dig i brunnen" som hade nypremiär i SVT i förra veckan.
Johan Hurtig har också medverkat i "Parlamentet", turnerat som komiker i olika konstellationer och vunnit SM i ordvitsar år 2015.
Nu ska de för första gången ut på en egen turné som humorduo med en föreställning som handlar om att leva i en kärleksrelation. Helt oprövat är dock inte konceptet. De gjorde en show på temat under Lund comedy festival.
‒Vi sålde ut och folk blev glada, säger Johan Hurtig.
‒Det kändes som om många kände igen sig och ville ha relationshumor som känns mer modern, säger Johanna Wagrell.
Hon menar att den här typen av humor oftast har fastnat i föreställningar om manligt och kvinnligt som folk helt enkelt inte har någon verklighetsförankring. Gnäll om att ens partner är korkad, lat eller gör en massa konstiga saker och inte automatiskt förstår vad den andra partnern vill, är inte roligt, utan bara konstigt för dagens publik.
‒Tycker ni inte om varandra? Skilj er! säger Johanna Wagrell.
‒ Relationshumor sker oftast på den andras bekostnad, med uttryck som "regeringen". Det är roligare att skämta om den andra inte är måltavla för punchlinen, säger Johan Hurtig, som oftast vänder udden i sina skämt mot sig själv.
Annat som makarna Wagrell/Hurtig inte vill dra skämt om är par som bråkar om städning eller pengar.
‒Varför man grälar är ju inte det roliga utan hur, säger Johanna Wagrell.
Frågan "Är du sur?" har traditionellt hamnat på kvinnan.
‒Sådana stereotyper känner jag inte igen mig i. Det är inte applicerbart på vår relation, säger Johan Hurtig.
‒Man kan absolut prata om manligt och kvinnligt, men så fort man börjar använda stereotyper kan man säga hej då till så många i publiken, säger Johanna Wagrell.
‒Jag vill inte identifiera mig i karaktärer som Lilla Fridolf, säger Johan Hurtig.
Att jobba i samma bransch har sina fördelar och nackdelar. I början pratade de mycket jobb. Det var så himla roligt, berättar de. Nu har det smugit sig in en del konkurrens mellan dem. Och de har blivit trötta på att prata om jobbet hela tiden.
‒Sådant har vi behövt ta tag i. Att vara komiker är ett jobb - inte det samma sak som att ha fritid, säger Johanna Wagrell.
Men att göra en show tillsammans är ett välkommet avbrott från vardagen.
‒Nu gör vi det här- sedan gör vi inte det, säger Johanna.
‒Vi har bara varit gifta i ett år, kommer inte med några tips eller råd om relationer, skrattar de.
Det är stor skillnad att jobba som en duo än som en ensam stand up-komiker. Skämten tas emot på ett helt annat sätt när man är två på scenen. Särskilt som den man pratar om står där, livs levande.
Att vara två på scenen innebär också en möjlighet att komma med inpass och på så sätt skapa en dynamik i framträdandet.
‒Man kan få olika vinklar på samma händelse, säger Johan Hurtig.
Men det är också en större utmaning att få till det, säger de.
‒Jag tycker att det är jobbigt när jag inte pratar, säger Johanna.
Den 6 oktober är det premiär på föreställningen pi Stockholm. Sedan går showen på turné som alltså når till Eskilstuna den 19 oktober.
[youtube id="ryRB-PMLwLc"]