De vill hylla Creedence med stil

Historien om Creedence Clearwater revival är mycket mer än bara "Proud Mary" på ett after ski event på Åreskutan. Nu ska bandet Creedence Tribute berätta hela sagan i musik, bild och ord under en omfattande konserthusturné.

26 augusti 2017 08:00

Tänk dig ett okänt rockband som står på en scen på ett halvt öde torg i någon småstad och spelar sina egenkomponerade låtar som ingen har hört förut. Regnet hänger i luften och det är småkallt. Men stämningen är närmast bottenfrusen.

‒Spela Creedence!

Alla har vi varit med om sådana plågsamma ögonblick. Och självklart har den överförfriskade personen lika rätt som pojken i sagan om kejsarens nya kläder.

För vad kunde vara bättre i ett sådant läge än att bandet rev av en fet cover från albumet "Cosmo´s Factory"? Som till exempel "Who'll Stop the Rain"?

De sex västgötska männen i bandet Creedence Tribute möter aldrig några dystra miner från publiken. De drar fulla hus med sin hyllning till det legendariska bandet Creedence Clearwater Revival och dess musikaliska motor John Fogerty.

‒Det är fantastiskt vilket mottagande vi har fått, säger Tony Malmberg som är leadsångare och gitarrist i Creedence Tribute.

Bandet har funnits sedan 2013, och uppstod efter att medlemmarna dragits i hop till en tillfällig spelning på en tillställning med Creedence-tema.

‒Vi hade aldrig träffats förr och lirade en kväll.

Det blev publikrekord och flera kvällar.

‒ Helt plötsligt hade vi ett band, berättar Tony Malmberg och Anders Nilsson som kommit till Eskilstuna för att berätta om sin kommande konserthusturné.

För Creedence Tribute fick fler och fler engagemang på festivaler, krogar och konserthus, och har numera en massa fans och följare från hela världen som kommer på utsålda spelningar och hänger med i sociala medier.

Vi vet att vi inte är i kulturens finrum, men vi har kul och publiken har kul

Tony Malmberg, leadsångare

Efter fyra år står Creedence Tribute i begrepp att ge sig ut på sin första konserthusturné. Till den har man satt i hop en ny show där man spelar låtar från både Creedence Clearwater Revival, John Fogertys solokarriär och från tiden före, då John Fogertys scenskräck hindrade honom att fronta ett band och det var broderns band, Tom Fogerty and the Blue Velvets, som gällde.

Under konserten visas ett omfattande bildspel som projiceras på scenen och sedan har man engagerat "musikdoktorn" Ulf Henningsson som berättare och konferencier.

‒Han är en "supernörd", som folk skrattar både med och åt, encyklopediskt kunnig, en sådan som artister kan ringa för att få veta vad de har gjort ett visst datum. Han kan massor om allt - till och med små band och b-sidor på konstiga singlar. Han är fullständigt genuin! säger Tony Malmberg entusiastiskt.

Just det där med autenticitet är viktigt för Creedence Tribute.

‒Vi vet att vi inte är i kulturens finrum, men vi har kul och publiken har kul, säger Tony Malmberg.

‒Jag tror att vår spelglädje smittar av sig på publiken, säger Anders Nilsson.

‒Vi vill leverera en autentisk bild av hur Creedence Clearwater Revival lät, fast med en modern twist, säger Anders Nilsson.

Creedence Tribute

Show med musik, bilder och berättelsen om Creedence Clearwater Revival och John Fogerty.

Bandet:Tony Malmberg, sång och gitarr, Markus Wikström, gitarr, saxofon, keyboards och sång, Torbjörn Jansson, gitarr, saxofon, keyboards och sång, slagverk, Anders Nilsson - bas och sång och Bosse Sjöberg - trummor.

Berättare: Ulf Henningsson.

Spelas 13 oktober, Lokomotivet i Eskilstuna och den 2 december i Tallåsaulan i Katrineholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz

Ämnen du kan följa