Efter 40 avsnitt vill jag bara ha mer av vikingarna

31 januari 2017 19:00

"Röda näbb du starka smide/Hårt du mött när blixtar ljunga/Vän ditt ord blev sagt i tide/Den du mött är Blåtunga".

Jag vet inte om citatet ur Frans G Bengtssons "Röde Orm" är hundraprocentigt korrekt återgivet, men det flöt upp i hjärnan när jag hade kollat in alla tillgängliga avsnitt av den historiska serien "Vikings".

Den humoristiska äventyrsberättelsen "Röde Orm" kom ut i två delar under 1940-talet och handlar om vikingar som åker runt i världen och möter främmande seder, legendariska makthavare och nya religioner. Huvudpersonen Orm och hans bästa vän Toke är både klipska och nyfikna och får med sig sina svärd, Rödnäbba och Blåtunga, varsin hustru samt viktiga lärdomar hem. Den räknas som en 1900-talets viktigaste svenska romaner, och jag tyckte den av superrolig när jag var tonåring.

Tv-serien "Vikings" är absolut besläktad med "Röde Orm". Den handlar om Ragnar Lodbrok som blir en vikingapionjär när han seglar västerut och kommer till England. Där tvingar han till sig massor av guld och silver, möter en annan kultur och religion som han lär av och tar med sig hem till handelscentrat Kattegatt i Skandinavien.

Till skillnad från "Röde Orm" är tv-serien "Vikings" inget oskyldigt familjeäventyr. Varje avsnitt är späckat med blodskvättande stridsscener, brutala avrättningar, sex, maktspel och regiös fanatism. Och det är inte alls lika vidrigt som det låter. Tvärtom, jag har blivit beroende av Ragnar Lodbrok, hans avundsjuke bror, krigaren Rollo, stentuffa sköldmön Lagerda, den galna båtbyggaren Floke (Gustav Skarsgård) och den listige kung Egbert av Wessex.

Tv-serien "Vikings" må ha sina spekulativa inslag, sina yxhugg i slow motion och för handlingen onödiga sexscener, ytterst handlar den om människor och deras komplicerade relationer till varandra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz

Ämnen du kan följa