Ett manligt geni i kris

27 maj 2019 19:05

I fjol köpte jag en t-shirt som snabbt blev en favorit. Den är vit och har ett budskap tryckt på bröstet i orange sammet: "Be your own muse".

Nu kollar jag på den underbara miniserien "Fosse/Verdon" som visas på HBO Nordic och älskar min t-shirt ännu mer.

"Fosse/Verdon" bygger på verkliga händelser, utspelar sig 40-50 år tillbaka i tiden och skildrar relationen mellan dansaren och skådespelaren Gwen Verdon och Bob Fosse.

I Sverige minns nog inte särskilt många den amerikanska regissören och koreografen Bob Fosse (1927-1987). På sin tid var han en av de allra största både på Broadway och i Hollywood och hans produktioner vann flera Tony Awards och Oscarstatyetter. Bob Fosse låg bland annat bakom musikalsuccén "Chicago" och gjorde den ikoniska musikalfilmen "Cabaret" med Liza Minelli i huvudrollen.

Bob Fosse tycks inte bara ha varit skicklig yrkesperson som lyckades göra kassasuccéer med hög konstnärlig integritet. Utan också ett praktexempel på det vi i dag lite nedsättande kallar ett manligt geni.

De stora mängderna själsliga våndor som Fosse led av botades med arbetsnarkomani, despotism, piller, sprit och sex. I serien är Bob notoriskt otrogen mot Gwen. Hon fick också sopa upp skärvorna av hans krossade ego om han fick dåliga recensioner och komma till undsättning när han drabbades av kreativ kramp.

När de båda möttes var Gwen Verdon (1925-2000) den största stjärnan på Broadway, och det klickade direkt mellan dem. Så småningom gifte de sig och fick barn, men i samband med inspelningarna av "Cabaret" separerade de.

Om man ska tro på denna berättelse bidrog Gwen Verdon med mycket av det genialiska i Bob Fosses verk. Hon fick så klart mycket tillbaka - för det är ju inte så enkelt.

När man ser "Fosse/Verdon" gäller det att kunna ha flera saker i huvudet samtidigt och inte bli rasande över den självupptagna Bob Fosses tillkortakommanden som äkta man och pappa. I stället ska man lugnt titta vidare och njuta av en snygg och underhållande tv-serie om kreativitet, samarbete och kärlek. Och inse hur viktigt det faktiskt är att försöka vara sin egen musa - för sin egen skull.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz