En kväll dyker de upp de upp över hela världen, människor från tidigare tidsepoker. Det kommer en ljusblixt, sedan liksom väller de upp ur havet, riktiga människor med personligheter, kunskaper, relationer, historier och minnen. 

En av poliserna som är först på plats när de första dyker upp i Oslofjorden är Lars, som just står i begrepp att skriva kontrakt på en tjusig lägenhet i centrum tillsammans med sin gravida fru. 

I nästa scen har det gått några år. Oslo är sig inte likt. Överallt ser man spår efter flyktingarna som har rest i tiden. De kommer från tre epoker. Stenåldern, vikingatiden och slutet av 1800-talet. Getter och halmbalar trängs med Teslor i gatumiljön och medierna är fulla av beskrivningar av segregation, kulturkrockar och försök att integrera tidsresenärerna i vårt samtida samhälle. 

Artikelbild

| Krista Kosonen som Alfhildr gör "Beforeigners" sevärd. Hennes karaktär är en fräck, rolig, smart, ambitiös och charmig sköldmö som rest i tiden och blivit polis i Oslo.

Oslopolisen gör till exempel en stor affär av att de anställer den unga kvinnan Alfhildr som kommit från vikingatiden och utbildat sig till polis. Hon blir partner med Lars (Nicolai Cleve Broch), som är skild, utbränd och allmänt på dekis. Nu är han är tillbaka på halvtid på jobbet som mordutredare. Deras första fall blir mordet på en kvinna som av allt att döma har rest i tiden.

När jag läste om "Beforeigners", som är HBO:s första norska tv-produktion, tänkte jag lite slött att det skulle vara något i stil med klassiska filmer som "Tillbaka till framtiden", "Peggy Sue gifter sig" eller "Terminator". Men även om det är både humor och action i "Beforeigners" så handlar den inte om att någon reser i tiden för att påverka sin egen samtid eller förhindra att något ska ske. 

Här är ambitionen i stället att spegla vår tid genom att skruva på en parameter (migration) och titta på vad som skulle kunna hända då. Resultatet är surrealistiskt, jättekul, spännande och tankeväckande. 

"Beforeigners" bjuder på underbara ögonblick av hur ängsliga makthavare försöker undvika att säga inkorrekta saker, vikingar festar på mjöd i storstadsbarer och trendkrogar serverar gröt där kanel är bannlyst för grynens smak ska komma till sin rätt.  

Artikelbild

| I vissa stycken liknar "Beforeigners" en helt vanlig krimserie, men den är samtidigt ett satiriskt fantasydrama.

Men det allra bästa är Krista Kosonen som Alfhildr. I hennes karaktär som polis i dagens Oslo men med ett förflutet som sköldmö hittar man allt man kan önska av en kvinnlig huvudperson i en tv-serie. 

Hela serien på sex avsnitt är tillgäng på HBO Nordic och den är väl värd sina timmar.