Utan Axel Oxenstierna( 1583- 1654), rikskansler och den oförvitlige statstjänstemannens urfader, hade Sverige inte haft till mycket byråkrati att skryta med. Och när han inte delade in landet i län eller gav instruktioner till de svenske i 30-åriga kriget höll han till i Jäder - där han sedermera också begravdes, i ett kor under kyrkan.

Nu framför festivalkören det hyllningsverk som Olof Rudbeck (1630−1702) en gång skrev till Oxenstiernas ära. Därefter fortsätter konserten på samma spår: musik komponerad till svenska kungar, drottningar och annat folk som satt avtryck i historieböckerna.

Vincenzo Albrici (1631 -1696 i) totade för sin del ihop ett särskilt stycke till drottning Kristinas abdikationsmässa 1654, Ludert Dijkman (1640-1717) skrev musik för att hylla minnet av två små prinsar, Karl XI var pappa, som dog i späd ålder- och Johan Helmich Roman (1694 - 1758) fick till ”Drottningsholmsmusiken” lagom till bröllopet mellan Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika i augusti 1744.

Artikelbild

| Petra Engström - Harladsson är en av vårkonsertens solister.

Solister under vårkonserten är Petra Engström- Haraldsson, sopran, Helene Lontos, mezzospopran, John Hague, tenor och Johan Pejler, bas.

Förutom festivalkören medverkar också Kafjärdens sinfonietta med musiker från Eskilstuna och annat håll.

Det är sjätte åren i rad som Kafjärdens församling arrangerar vårkonsert i Jäders kyrka. Tidigare har verk av bland andra Lars-Erik Larsson, Mozart och Brahms framförts och publiktrycket har varit stort. Nästa år, 2020, åker Kafjärdens festivalkör till en internationell körfestival Österrike med "Förklädd gud" - som dessförinnan återuppförs i Jäders kyrka.

Biljetter till söndagens konsert på pastorsexpeditionen eller Hallins optik i Strängnäs.