När Fotografiska museet i Stockholm öppnar sin utställning i morgon, fredag, är Tobias Hägg en av 31 fotografer som visar "svensk fotografi när den är som bäst" - som Fotografiska skriver i sin presentation av Höstsalongen.
Totalt 1678 fotografer lämnade in bilder till salongen. Därefter plockade museets jury ut de 31 fotografer de bäst tycker representerar det svenska fotot just nu.
Tobias Hägg medverkar med serien "Norden från ovan" - bilder tagna i Sverige, Norge och på Island och Färöarna. Hans specialitet är att ta bilder från ovan. Antingen med hjälp av drönare eller från mindre flygplan.
Igår kom han hem från Seychellerna där han befunnit sig för att bland annat fotografera stränder.
Vad han har haft för sig därborta går att se på hans instagramkonto som är en central del i hans verksamhet som fotograf. Det var på insta allt började. Fotograferat har Tobias Hägg gjort sedan han var tonåring, men när han för ett par år sedan började lägga ut sina bilder på instagram rullade en helt ny, snabbare växel i gång. En bildbyrå upptäckte det mycket speciella fågelperspektiv hans gjort till sitt signum och han erbjöds att medverka i en bok om Sverige.
När tidningen skrev om honom i maj förra året arbetade han fortfarande som kylmontör i Stockholm och fotograferade vid sidan om. Drömmen var att kunna fota på heltid och åka ut i världen för att hitta nya objekt och perspektiv. Precis dit har han nu nått. Sedan snart ett år tillbaka är han fotograf på heltid och reser över hela världen för att ta bilder åt olika uppdragsgivare. Han håller också workshops i fotografering och plåtar dessutom till egna fotoprojekt. Till våren är redan tre arbetsresor inbokade: Australien i februari, Argentina och Chile i april. Det dras i honom från alla håll och eftersom han dessutom nyligen blivit pappa är livet just nu rejält intensivt.
‒Men jag hoppas kunna ta med familjen så mycket som möjligt framöver.
Efter gymnasiet påbörjade han en utbildning inom foto och film på högskolan i Blekinge men upptäckte snabbt att han redan kunde det mesta som kursen skulle lära ut. Han hoppade av utbildade sig i stället till kylmontör för försörjningens skull. Som sådan hann han dock bara jobba ett par år innan fotograferingen helt tog över. Hans bilder har uppmärksammats av fototidningar och i bloggar över hela världen. Han säger att det delvis kan bero på att han var en av de första fotografer som använde sig av drönare.
Men det handlar knappast enbart om teknik utan också om känsla för hur en bild bäst komponeras.
Hur går drönarfotografering till rent praktiskt?
‒Det kan jämföras med att spela dataspel. Jag står på backen och styr drönaren med en kontroll. Via en monitor ser jag precis samma bild som kameran som sitter på drönaren. Ju längre jag har hållit på ju mer har jag lärt mig om hur jag ska göra för att få bilderna som jag vill. Jag lägger ned väldigt mycket energi på kompositionen. Men ibland blir jag ändå överraskad över resultatet.
För drygt ett år sedan hade hans instagramkonto airpixels 17 000 följare. När jag började söka honom för en intervju förra veckan hade kontot 276 000 följare. Sedan dess, på en knapp vecka, har antalet ökat till 291 000.
Och på 500px, en Kanadabaserad sajt för fotografer, har Tobias Hägg hela 230 000 följare.
I morgon deltar Tobias Hägg i vernissagen på Fotografiska. Det är första gången han ställer ut sina bilder.
‒Och jag har heller aldrig tidigare ansökt om att då delta på en utställning. Så jag är väldigt glad över att ha blivit utvald.
Framöver blir det mer film och fler bilder, förstås. Men kanske också en egen bok.
‒Jag har en del planer på det. Förhoppningsvis släpper jag en fotobok så småningom.