Jennie Abrahamson solo på Biografbaren

Rakt över Nordamerika i Peter Gabriels privatplan - eller ensam med ljudteknikern i en personbil genom Sverige.–Egentligen är det bara logistiken som skiljer. Giggandet och resandet är lika roligt och lika slitigt i båda fallen, säger Jennie Abrahamson. På lördag är hon sin egen allt -i allo på Biografbaren.

15 november 2018 07:47

Sångerska, låtskrivare och multimusiker. När Jennie Abrahamsson med den säregna rösten och det speciella soundet landar i Eskilstuna sköter hon hela kompet själv med hjälp av synt och trummaskin, händer och fötter.

– Man får inte med precis allt, men å andra sidan är det jätteroligt att bryta ned låtarna till sina allra minsta beståndsdelar för att få ihop koordinationen. Vid just det ordet tar vi den foten och så vidare...

För säkerhets skull har hon övat typ 50 gånger om dagen de senaste månaderna. Allt sitter där det ska. Hon vill inte att publiken ska behöva ha med hjärtat i halsgropen och oroa sig för att något ska gå fel.

– Folk ska kunna koncentrera sig på musikupplevelsen. Sedan gör det ju inget om en eller annan förstår att det krävs en del jobb för att både sjunga och spela bas med fötterna på en och samma gång.

Jennie Abrahamsson har turnerat mellan amerikanska jättearenor med både Peter Gabriel och Sting och en helt annan uppbackning än under en soloturné genom Sverige.

– Man åker lite bekvämare och bor på lite finare hotell, men annars är det sig likt. Det är faktiskt ganska skönt att turnera ensam, bära grejer och koppla in allt själv. Då vet man att det funkar när man drar i gång. När allt blir större tappar man lite kontakt med sånt.

På lördag blir det mycket Jennie, alltså låtar som hon skrivit själv.

– Men också några surpriser i cover-form.

Exakt vilka avslöjar hon inte, det skulle vara att berätta för mycket och förstöra överraskningsmomentet.

– Men jag är väldigt influerad av min barndoms musik.

En av idolerna var just Peter Gabriel och att hon så småningom skulle spela ihop med just honom fanns inte på kartan.

– Det var helt bisarrt och jag var förstås jättenervös inför att träffa honom första gången.

"Reverseries" är namnet på hennes senaste album, det femte i ordningen.

– Det är ett påhittat ord, men jag tyckte det sammanfattade känslan i låtarna. Jag översätter det med dagdrömmeri, att se tillbaka eller att göra något ogjort.

Jennie Abrahamsson

Är: Sångerska och låtskrivare.

Har gjort: Fem album.

Har också gjort: Turnerat med Peter Gabriel och Sting. Tagit sig an Kate Bush tillsammans med Göteborgssymfonikerna. Turnerat i Europa och medverkat i "Bowie in Berlin" i Dalhalla.

Mera: Studerat på psykologprogrammet. "Men till slut fick jag inte ihop det med USA-turnerandet".

Från: Sävar utanför Umeå.

År: 41.

Bor: Stockholm.

Lyssnar på: Jag är ganska otrogen, men mycket 80-talsmusik.

Aktuell: Kommer till Biografbaren i Eskilstuna på lördag den 17 november.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa