Med vernissage på lördag, den 15 februari, ställer han nu ut på Eskilstuna konstmuseum. Temat är "Stereo" och samtliga bilder bär på en dubbelhet som speedar upp farten i associationsbanorna. 

Vissa av Ulf Rehnholms bilder ger ännu fler perspektiv än två: på en av väggarna har han placerat fotocollage som bäst upplevs med 3 D-glasögon på näsan. 

– Jag vill visa att allt hänger ihop på ett eller annat sätt. Vi försöker hitta logik i vår vardag, det är ett sätt att förenkla tillvaron. Men det kan samtidigt göra oss lite avtrubbade. Jag vill komma bort från det invanda och koppla ihop nya synapser i vårt tänkande. 

Artikelbild

| I "Stereo" har Ulf Rehnholm satt ihop bilder som väcker associationer och korresponderar till varandra.

– I fotomontagen utforskar jag vad som händer om man sätter ihop oväntade saker och på så sätt skapar nya referensramar, säger Ulf Rehnholm som i en till synes aldrig sinande ström ständigt får nya idéer som han genast  omsätter i praktiken.

– Egentligen är det en lek jag leker när jag klipper sönder och sätter ihop bilder i helt nya konstellationer. Man kan se det som ett sätt att gå på upptäcktsfärd.

Trots den energi han utstrålar har månaderna sedan han fick veta att han utsetts till konstföreningens stipendiat varit mer än lovligt intensiva. Han har arbetat drygt heltid på sin tjänst på Eskilstuna folkhögskola samtidigt som han satt ihop den nya utställningen så fort han fått en stund över.

Och Ulf Rehnholm vore inte Ulf Rehnholm om han inte också, utöver utställningen, även satt ihop en helt ny fotobok som släpps samtidigt med vernissagen på lördag. 

– Det är första gången jag arbetar med både text och bild tillsammans.

Eskilstuna konstförening motiverar sitt val av Ulf Rehnholm med hans experimenterande och hans förmåga att ständigt gå vidare.

– Han är inte bara en mycket duktig fotograf, han strävar också hela tiden vidare i sitt konstnärskap, leker med våra sinnen, testar nya grepp och arbetar i projektform tillsammans med andra konstnärer. 

Konstföreningens stipendium består dels av en utställning på Eskilstuna konstmuseum, dels av en check på 10 000 kronor. Konstföreningen delade ut sitt första stipendium 1961 och är nu uppe i totalt 55 stipendiater.

Ulf Rehnholm har tidigare fått Region Sörmlands kulturstipendium, blivit utnämnd till Årets Sörmlandskonstnär av Konstfrämjandet och mottagit en Eskilsstatyett för sina insatser inom kultur.

Utställningen invigs med tal av Kristin Sipilä och pågår till och med den 15 april.