Lek med linjer och glas på Kvarnen

En gamfågel i plexiglas, en uggla i järntråd och kroppsrörelser fångade i stålnät. När Ylva Skoglund ställer ut på Kvarnen i Torshälla varierar materialen lika mycket som motiven.

10 november 2017 09:00

‒Men att teckna och måla utgör alltid basen, det är så skisserna till skulpturerna i järn och glas kommer till, säger Ylva Skoglund som ofta jobbar med gaslåga och värmepistol i högsta hugg.

I utställningen "Linjelek och vingslag" med vernissage på lördag, den 11 november, visar hon stålnätskroppar, fåglar och en och annan målning.

Ylva Skoglund är uppväxt i Torshälla men delar numera sin tid mellan Hälleforsnäs och Stockholm där hon under en period arbetat som illustratör på Dagens Nyheter.

Sina torson i stålnät formar hon till viss del med händerna, men också med gaslåga.

‒Värmen ger nätet nya färgnyanser.

Att försöka fånga människans rörelser har alltid fascinerat.

‒Att teckna kroki har alltid intresserat mig och många av stålnätsbilderna har börjat med en skiss på Dansens Hus öppna kroki-sessioner i Stockholm.

Skultpturerna i plexiglas växer också fram med hjälp av värme.

‒Plexiglas är ett underskattat material. Så himla roligt att jobba med. Jag är förvånad över att inte fler använder det. Glaset är lätt att forma och böja med hjälp av värmepistol eller genom att bara hålla det över en spisplatta.

Motiven varierar, men har under lång tid varit kroppar eller ansikten.

‒Men framöver kommer det att bli fler fåglar, eller iallafall en sorts fantasipippin. Att använda järntråd för att forma fåglar är lite som att teckna i luften. Det gäller att hitta linjerna som bygger volymen.

Linjelek och vingslag

Ylva Skoglund ställer ut på Kvarnen i Torshälla med vernissage på lördag, den 11 november. Utställningen pågår till den 19 november.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Axelsson