Människan - utvald eller en vanlig vattenapa?

Vilka är vi egentligen? Varför har vi längre näsor än andra primater och varför har vi bara pälsen kvar på huvudknoppen?

Vilka är vi människor egentligen? Anders Lerner ställer frågan i föreställningen "Nästan människa" som spelas på Contrast i Eskilstuna den 3 oktober.

Vilka är vi människor egentligen? Anders Lerner ställer frågan i föreställningen "Nästan människa" som spelas på Contrast i Eskilstuna den 3 oktober.

Foto: Staffan Löwstedt

Kultur2019-10-02 13:31

I enmansföreställningen "Nästan människa" utforskar skådespelaren Anders Lerner den enda art som lyckats utrota så många sjukdomar att populationsbegränsningen upphävts.

– På bara 150 år har vi åttafaldigat oss själva. År 1860 fanns en miljard människor på jorden. Nu är vi åtta miljarder. Med den förmågan borde vi också kunna hitta vägar till att lösa de problem vi nu har framför oss,  säger Anders Lerner som beskriver sin föreställning som en gränsöverskridande mix av filosoferande, berättande, stand-up och teater.

–  Någon kommenterade att de aldrig tidigare varit med om något liknande. Publiken både skrattar och blir provocerad.

Under vår korta tid på jorden, ur ett världshistoriskt perspektiv är den mycket kort, har över 80 procent av alla andra djurarter försvunnit. Vad är det vi i "skapelsens krona" bär inom oss? Varför tror vi, en liten hårlös art härstammandes från vattenapan att just vi har rätt att härska över världen?

Det är några av de frågor "Nästan människa" tar upp. "Nästan människa" betyder för övrigt schimpans på vissa språk - en hint om hur nära vi står de andra aporna. 

–  Min utgångspunkt är att allt liv vi känner till finns inom en sfär på bara 20 kilometer. Det är inte längre än mellan Eskilstuna och Kvicksund. 10 kilometer upp i rymden och 10 kilometer ner i havet. Människan kan bara leva inom fem av dessa kilometer utan hjälpmedel. Det är en sträcka lika lång som från Eskilstuna centrum till Tuna park. 

Och ju fler vi blir desto mer tär vi på resurserna. 

För att mänskligheten ska överleva och komma vidare räcker det inte med att sortera sopor, köpa begagnat och sluta flyga, framhåller Anders Lerner.

Vi behöver också förstå vilka vi är och att vi ingår i en helhet.

–  Vi måste förändra vår grundsyn på oss själva. Vi ser oss som särskilda och talar om människan och naturen som två helt olika saker.  Men så småningom kommer ett läge då vi tvingas inse att vi också är en del av naturen. Det blir ett skifte i tankesätt, precis som när vi förstod att jorden inte är platt utan rund.

Anders Lerner har både skrivit och regisserat föreställningen "Nästan människa" som han kallar " en slags föreställning om livet, planeten och lite annat".

Förutom som skådespelare, dramaturg, regissör och estradör  har han ett förflutet som teaterchef i Västerås och Malmö,  kultur- och idrottsdirektör i Västerås. 

Contrast, Eskilstuna, torsdag 3 oktober. Biljetter på tickster.com.

Anders Lerner tar en titt på människan i sin enmansföreställning.
Anders Lerner tar en titt på människan i sin enmansföreställning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!