Passionerad blues med Erika Baier & The Business

– För mig är blues glädje och passion. Mitt bästa ställe är att få vara mitt i den musiken, säger Erika Baier.

På lördag drar hon och The Business in på Royal laddade med låtar av bluesens största.

3 augusti 2018 07:23

Rå röst, blå blues - och massor av energi. Så har Erika Beier beskrivits som sångare. Själv betonar hon vikten av att publiken känner sig delaktig när hon och bandet öser i gång.

– Vi gillar samspel och vill att alla ska vara med på ett sätt de själva väljer. Vill man dansa ska man göra det. Vill man inte dansa så går det precis lika bra.

När Erica Baier och The Business slog ihop sina affärer var det med en gemensam mission för ögonen: Att bygga en repertoar utifrån sina egna favoriter: Ruth Brown, Nina Simone, Etta James, Koka Taylor och andra blueslegender.

– Men vi kör också rykande färsk musik som till exempel Shemekia Copeland, säger Erika Baier som hittade bluesen hemma i Mönsterås.

Där arrangeras sedan länge en årlig bluesfestival.

– Den hade väldigt stor betydelse för mig. Musikintresset hade jag haft med mig länge och lyssnade mycket på Cornelis Vreeswijk under min uppväxt. Han sjöng en hel del bluesiga saker. Men ändå var den sortens musik väldigt långt borta. Dels var många av låtarna från 60-talet, dels kom den från USA. Det var först när jag fick möta den live, på festivalen, som jag fick bluesen "in the flesh".

Och där har den satt sig fast. Nu spelar Erika Baier & The Business sin blues över hela landet. På festivaler, bluesföreningar, klubbar och event.

– För mig är bluesen inte sorgsen musik. Visst har den sina rötter i den amerikanska Söderns hemska historia - men framförallt handlar bluesen om passionerad kärlek till musiken.

Erika Beier & The Business

Erika Baier, sång, Bonnie Löfman, gitarr och sång, Arman Sikiric, munspel, Patrik Norrman, bas och Michael Johansson, trummor.

Spelar på Royal l Eskilstuna lördagen den 3 november. Arrangör: Eskilstuna jazzklubb, Patrik Kolar och Biografbaren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa